2012. január 27., péntek

Sütőtök krémleves pirított brióssal

Elhatároztam, hogy ma reggel a piacon indítom a napom, hogy friss alapanyagok után nézzek. Nem is kellett sokáig keresgélnem, hiszen sütőtök tényleg majdnem mindenhol kapható, így csak azt kellett megtalálnom, hogy hol a legszebb....


A reggeli vásárlás terméséből pedig megszületett egy igazán gyümölcsös ízhatású sütőtök krémleves, no meg persze az első próbálkozású cékla "chips". 



Hozzávalók:
40 dkg sütőtök
2 narancs leve és 1 héja
1 citrom leve és héja
1 alma
3 dkg vaj
1 dl tejszín
3 evőkanál méz
1 vaníliás cukor
2 briós
2 evőkanál tökmag
fahéj, gyömbér, szegfűszeg

A sütőtököt felvágjuk nagyobb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 2 nagy evőkanál mézet elkeverünk egy púpozott kávéskanál fahéjjal és rákenjük a tökdarabkákra. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 40 percet, majd 210 fokon még kb. 10-15 perc alatt éri el a megfelelő állagot. 


Ezalatt a narancs és citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk nagyobb darabokra. 3 dkg olvasztott vajjal, 1 evőkanál mézzel, vaníliás cukorral elkeverjük az almát, fűszerezzük ízlés szerint fahéj, gyömbér és szegfűszeg felhasználásával, majd tűz fölött hagyjuk egy rövid ideig pirulni. Végül hozzáöntjük a citrom és narancs levét, amivel kb. 10 percig hagyjuk főni. Az elkészült sütőtökről lefejtjük a héját, nagyobb darabokra vágjuk és ezt is hozzáadjuk a tűzön lévő gyümölcskeverékhez. Pár perc összeforralás után turmixoljuk, majd 1 dl tejszínt hozzáöntve visszatesszük a tűzre és még utoljára egyszer felforraljuk. Amennyiben nagyon sűrű lenne nyugodtan mehet hozzá egy kevés víz. 
Pirított tökmaggal és brióssal tálaljuk. Lehűtve és egy napot állni hagyva még finomabb.

Cékla "chips"


Hozzávalók:
cékla
keményítő vagy liszt
olaj

A céklát megpucoljuk és nagyon vékonyra szeleteljük. Keményítőben megforgatjuk, forró olajban kisütjük és végül megsózzuk. 

Füstölt sprotnis falatkák



Hozzávalók:
1 konzerv füstölt sprotni
2-3 teáskanál citromlé
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb lilahagyma
1 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
só, bors
barna kiflik

Az olajos sprotnit egy edénybe tesszük, kissé összenyomkodjuk és citromlével meglocsoljuk. A fokhagymát összezúzzuk, a lilahagymát felaprítjuk, majd a majonézzel és tejföllel a halhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük és felkarikázott, megpirított barna kiflivel tálaljuk. 

2012. január 16., hétfő

Cseresznyelekváros kekszgolyók karamellizált mandula burokban

Egy igazán egyszerű és mégis különleges édesség, amit tényleg bárki el tud készíteni.


 

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
4-5 dkg porcukor
10 dkg margarin
4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál tej
12-13 evőkanál darabos cseresznyelekvár
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál rum (elhagyható)

Külső burok:
10 dkg szeletelt mandula
13 evőkanál cukor

A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezt követően elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a tejet és a lekvárt. Ízlés szerint egy-két evőkanál rummal is megbolondítható. Ezután félretesszük, míg elkészítjük a külső burkot.
A mandulát és a cukrot egy teflon bevonatú serpenyőben közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett összekaramellizáljuk, majd egy tányérba téve hagyjuk kihűlni. Ezt követően mozsárban apróbb darabokra törjük és a kézzel megformált kekszgolyókat ebben megforgatjuk.

2012. január 14., szombat

Téli cseresznyés pite

Mivel a nyáron eltett cseresznyék, még mindig sok helyett foglalnak a mélyhűtőben, ideje volt már felhasználni egy részét, így megszületett ez a remek édesség. Jó érzés januárban cseresznyés pitét enni, mely egy kicsit elrepít a közelgő tavasz irányába....


Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
18 dkg kockára vágott margarin
6 evőkanál hideg víz
2-3 evőkanál porcukor
csipet só

Töltelék hozzávalók:
80 dkg mélyhűtött cseresznye
13 dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
4 evőkanál szeletelt mandula
4 dkg kockára vágott margarin
rum vagy rum aroma

A tészta száraz hozzávalóit összegyúrjuk a margarinnal, majd a hideg víz hozzáadásával még finoman átgyúrjuk. Ekkor még kicsit ragadós az állaga, de hűtőbe téve 15-20 perc pihentetés után tökéletes lesz. 
Az cseresznyét kiolvasztjuk, kimagozzuk, a mandulát megpirítjuk, majd az összes hozzávalót elkeverjük kivéve a margarint. A tésztát 0,5 cm vastagra  kinyújtjuk és felét egy pitesütő tál aljába nyomkodjuk. A kész tölteléket beletesszük, a tetejére rászórjuk a kockára vágott margarint, majd a maradék tésztával csíkokat vágva rácsozzuk. 180 fokon előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük. Érdemes a sütő aljába alufóliát tenni a kicsorgó lé miatt. 

2012. január 10., kedd

Rétegzett narancshab

Egy gyors és finom édesség sütés nélkül, pillanatok alatt


Hozzávalók:
5 dl habtejszín
2-3 narancs mérettől függően
1 evőkanál darált keksz
2 evőkanál kakaós darált keksz
keksz vagy száraz sütemény feldarabolva
porcukor ízlés szerint

A habtejszínt felverjük és hozzáadjuk a porcukrot, attól függően ki mennyire édesen szereti, de figyelembe kell venni, hogy a narancs még savanyítani fog rajta. Bár számomra ez a kissé fanyar íz, most kimondottan üdítő volt. Tehát a narancsokat megmossuk, majd egy kevés héjat vékonyan levágunk és félretesszük a díszítéshez. A gyümölcs levét kifacsarjuk, majd hozzáadjuk a habhoz és tovább keverjük, de ne sokáig, nehogy kicsapódjon. A kész krémet lehet még tejföllel is párosítani, ki hogyan szereti. 
Végül veszünk négy üvegpoharat és elkezdjük a szintezést. Az első réteg mindig a krém, majd leszórjuk a darált keksszel (kakaós és sima váltakozva) úgy, hogy a szélére több kerüljön, aztán jöhet a darabolt keksz vagy szárazsütemény. Ezt folytatjuk, míg meg nem telik a pohár. A tetejére felcsíkozzuk a narancshéjat és hűtőbe téve hagyjuk összeérni az ízeket. 

2012. január 5., csütörtök

Grissini magvakkal és sajttal

Mostanában az olasz konyha érdekességei kezdenek magukkal ragadni, így gondoltam, ha már úgyis akad élesztő a hűtőben, miért ne próbáljam ki... 
Az alap receptet kicsit átdolgoztam a saját ízlésemre, és így megszületett ez a kiváló ropogtatni való baráti összejövetelekhez vagy akár egy esti filmezéshez.



Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg trappista sajt reszelve
15 dkg magvak (napraforgómag, fenyőmag, tökmag)
12 g élesztő
kb. 3 dl víz
1/2 dl tej
1/2 dl olivaolaj
1 tojás
1 evőkanál só
3 gerez fokhagyma
egy kávéskanál cukor

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, majd hozzáöntjük az olívaolajat, a felfuttatott élesztőt, valamint a vizet apránként. Egy órán át meleg helyen kelesztjük, télen nagyon alkalmas erre a fűtőtest.
Közben a magvakat egy teflon serpenyőben enyhén megpirítjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét egy mozsárban durván összetörjük és ehhez hozzákeverjük a felaprított fokhagymát. A megkelt tésztához hozzágyúrjuk  a magvas-fokhagymás keveréket, majd lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra. Képzeletben elfelezzük, egyik részére rászórjuk a reszelt sajtot, a megmaradt pirított magvakat, a másik felét pedig ráhajtjuk és megnyomkodjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy éles késsel 2 cm széles csíkokra szeleteljük, a széleket érdemes kicsit megnyomkodni, hogy a magok ne hulljanak ki. A tésztacsíkok végeit mindkét oldalról ellentétes irányba megcsavarjuk, majd kivajazott tepsibe helyezzük.


Villával felvert tojással megkenjük a tetejüket és 20 perc alatt készre sütjük.
Érdemes mártogatóst készíteni hozzá az ízélmény miatt. :)


Lila virágokkal díszített, citromos fondant torta

A szín és az íz nem véletlen, szülinapra készült egy régi barátnak..... :)



Hozzávalók a piskótához:
12 púpozott evőkanál liszt
12 evőkanál cukor
12 tojás
2 csomag vaníliás cukor
egy mokkáskanál sütőpor
1 csipet só

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük kemény habbá verni, miközben hozzá adagoljuk mindkét cukrot meg a sót. Akkor lesz jó az állaga, ha fejjel lefelé fordítva benne marad a keverő tálban. Ezután jöhet hozzá a tojások sárgája egyesével, majd fogunk egy fakanalat és a sütőporos lisztel már csak óvatosan átkeverjük, hogy a hab ne essen össze. A masszát elosztjuk két különböző méretű kapcsos tortaformába (24 és 26 cm-es), melyek alját sütőpapírral béleljük ki és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját hurkapálcikával kitámasztjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. 

Citromos krém:
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
15 dkg puha margarin

A tojásokat a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és kisebb lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről, kevergetve langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a reszelt  citrom héját és levét. Végül a vajjal habosra keverjük és megtöltjük vele a két félbevágott tortát. Nem lesz túl édes, inkább kellemesen citrusos.

Vajkrém fondant alá:
50 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
25 dkg vaj
kb. 3-5 evőkanál tejszín
egy kis csipet só

A vajat felhabosítjuk, hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, majd a tejszínnel javítjuk az állagát, hogy kenhető legyen. Kb. 10 perc keverés után éri el a megfelelő állagot. Ezzel vonjuk be a tortákat kívülről.

Fondant:
15 dkg marshmallow/pillecukor
1 evőkanál víz
kb. 50 dkg porcukor
margarin

Egy hőálló tálat kivajazunk és egy fakanalat is jól megkenünk margarinnal. A pillecukrot, a vizet a tálba öntjük és mikróban kb. 30-60 másodperc alatt megolvasztjuk, míg kissé szétfolyik, de nem kell teljesen homogénnek lennie. Ekkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át és fakanállal összekeverjük, majd ha már nem megy bevajazott kézzel elkezdjük gyúrni. Közben hozzáadagoljuk még a maradék cukrot, amennyit felvesz, ha túl kemény lenne vízzel bármikor puhítható. Gyúrás közben egy kevés margarint még részletekben hozzá szoktam tenni úgy, hogy a fondant felszínét többször átkenem vele. Az állaga akkor lesz jó, mikor olyan könnyen nyújtható és formázható, mint a gyurma.

Porcukrozott felületen kinyújtjuk kb. 2-3 mm vékonyra és mindkét tortát bevonjuk vele. Ezután lehet egymásra illeszteni, a súly miatt nem fog a két szint elcsúszni egymáson, de ha biztosra akarunk menni, nyugodtan hurkapálcikával is összeilleszthetjük.
Ételfesték segítségével egy kisebb adag fondantot megszínezünk lilára, melynek egy kis  részét jó szélesre kinyújtjuk. Ebből két kb. 2 cm-es csíkot levágunk, mellyel a tortát szegélyezzük az illesztés, valamint az alja mentén.
A virágoknak 24 óra száradás szükséges, ezért érdemes előbb elkészíteni. Papíron megrajzoljuk a szirmok formáját, majd egy éles késsel ezt körbevágjuk a kinyújtott fondanton. A virág fejére nem alkalmaztam sablont, a fondanton felvázoltam karcolással, majd szintén körbevágtam. A virágok és a szirmok tövéhez drótot szúrtam, hogy rögzíteni lehessen a tortán. A fondant mivel elég hajlékony, én egy tojástartót béleltem ki alufóliával és az aljában próbáltam meg a leveleknek és virágoknak megtartani a formáját. Majd, ami már kicsit megszáradt mehetett a tojástartó tetejébe. Rövid száradás után még ecsettel ráfestettem az ételfestékből, hogy még élethűbbek legyenek a virágok.




Fondant torta első kísérlet

Vajas krémes Tank-torta eperdarabokkal


Hozzávalók a piskótához:
10 púpozott evőkanál liszt
10 evőkanál cukor
10 tojás
2 csomag vaníliás cukor
egy mokkáskanál sütőpor
1 csipet só

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük kemény habbá verni, miközben hozzá adagoljuk mindkét cukrot meg a sót. Akkor lesz jó az állaga, ha fejjel lefelé fordítva benne marad a keverő tálban. Ezután jöhet hozzá a tojások sárgája egyesével, majd fogunk egy fakanalat és a sütőporos lisztel már csak óvatosan átkeverjük, hogy a hab ne essen össze. A masszát elosztjuk két téglalap alakú tepsiben, melyek alját sütőpapírral béleljük és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját hurkapálcikával kitámasztjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. 

A kihűlt piskótából megformázzuk a tank alakzatát a rétegek szétvágásával és összeillesztésével, ahol gömbölyíteni kell, ott éles késsel megfaragjuk/lefaragjuk a felesleget. 

Tortakrém:
6 tojásfehérje
50 dkg cukor
75 dkg vaj
eper ízlés szerint

A tojásfehérjét a cukorral elkeverjük egy hőálló tálban habverő segítségével (nem kell kemény habbá verni), majd vízgőz fölé helyezzük és itt folytatjuk a keverést kb. 5 percig, míg jó habos nem lesz. Ekkor levesszük a gőzről és addig verjük míg ki nem hűl. Ezután hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat és a krém egyenletes állagának eléréséig tovább keverjük.
Az tank alapját és tetejét külön-külön megtöltjük/összeragasszuk a krémmel és a felszeletelt eprekkel. Így lesz egy tankunk két részben, amit majd a fondanttal való bevonás után hurkapálcikával összeillesztünk.

Vajkrém fondant alá:
50 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
25 dkg vaj
kb. 3-5 evőkanál tejszín
egy kis csipet só

A vajat felhabosítjuk, hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, majd a tejszínnel javítjuk az állagát, hogy kenhető legyen. Kb. 10 perc keverés után éri el a megfelelő állagot. Ezzel vonjuk be a tortát kívülről, mert a fondant alá mindenképp szükséges.

Fondant:
30 dkg marshmallow/pillecukor
2 evőkanál víz
kb. 1 kg porcukor
margarin

Egy hőálló tálat kivajazunk és egy fakanalat is jól megkenünk margarinnal. A pillecukrot, a vizet a tálba öntjük és mikróban kb. fél-1 perc alatt megolvasztjuk, míg kissé szétfolyik, de nem kell teljesen homogénnek lennie. Ekkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át és fakanállal összekeverjük, majd ha már nem megy bevajazott kézzel elkezdjük gyúrni. Közben hozzáadagoljuk még a maradék cukrot ha szükséges, ha túl kemény lenne vízzel bármikor puhítható. Gyúrás közben egy kevés margarint még részletekben hozzá szoktam tenni úgy, hogy a fondant felszínét átkenem vele. Az állaga akkor lesz jó, mikor olyan könnyen nyújtható és formázható, mint a gyurma.
Ha marad a fondantból, mélyhűtőbe betéve bármikor felhasználható, csak mikróba be kell tenni rövid időre.

Tehát a torta bevonásához a fehér masszát megszínezzük ételfestékkel (a bolti nem igazán jó, erre külön kell venni speciális színezőt szaküzletben), majd porcukros, sima felületen kinyújtjuk és a torta mindkét részét külön bevonjuk vele. Ezután jöhet a torta összeillesztése alufóliával bevont hurkapálcikával középen, majd ezt követi a tankcső szintén a hurkapálcikás megoldás fondattal körbetekerve, az antenna fondanttal bevont fogpiszkáló és az egyéb díszítőelemek, aminek csak a fantázia szab határt. :)

2012. január 4., szerda

Panettone, az olasz karácsonyi kalács

Halkan megjegyzem az olaszok tudnak valamit, sosem volt kedvencem a gyümölcskenyér, de ez valami isteni.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
kb. 3 dl langyos tej
4 tojás sárgája
15 dkg margarin + a forma kikenése
20 dkg kandírozott gyümölcsök (esetemben kandírozott földieper, vörösáfonya, papaya, mangó, szilva, barack apró darabokra vágva)
15 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só

Tetejére:
6 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál lisztet és cukrot szórunk bele, majd meleg helyen 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban sóval, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral elkeverjük, majd a tejes élesztővel, maradék cukorral, a tojássárgákkal és az olvasztott margarinnal elkezdjük dagasztani. Közben apránként mehet bele a langyos tej és letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az idő leteltével finoman átgyúrjuk és beledagasztjuk a kandírozott gyümölcsöket. Egy panettone formát margarinnal kikenünk (én kuglóf formát használtam), a tésztát beletesszük és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt ismételten duplájára kelesztjük. 
Ezt követően előmelegített sütőben, alsó rácson, nagy lángon kezdjük sütni 10 percet, majd közepes lángon további kb. 30 percet hagyjuk bent (a sütő erősségétől függ). Közben figyeljük, mert nekem elkezdett barnulni a teteje, ezért sütőpapírral lefedtem, hogy ne süljön tovább. A 30 perc leteltével a tetejét megkenjük a vaníliás cukros, olvasztott margarinnal és további 15 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük elkészültét. 

Csupa- csokis keksz


Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
20 dkg puha margarin
30 dkg étcsokoládé
30 dkg kristálycukor
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás
2 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj

A csokoládét apró darabokra vágjuk, majd összeforgatjuk a sütőporos liszttel, kakaóporral és fahéjjal. A margarint habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük. Ezt követően a hozzávalókat összedolgozzuk és egy sütőpapírral borított tepsire helyezzük a kicsit kilapított gombócokat. Előmelegített sütőben, közepes lángon (200 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük. Fémdobozban sokáig eláll, ha közben nem fogy el. 

Künefe

A török ízvilág megjelenése egy nem túl édes verzióban.



Hozzávalók:
30 dkg rétestészta
20 dkg cukor
8 evőkanál púpozott búzadara
22 dkg margarin + a forma kikenéséhez
2 marék mazsola
8 dl tej
2 dl víz
1 citrom kifacsart leve
3 teáskanál vaníliaaroma
fahéj, csipet só
5 dkg szeletelt mandula + 3 dkg kristálycukor (elhagyható)

A rétestésztát feltekerjük és vékony cérnametélt méretűre vágjuk. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk (én kapcsosat használtam, de lehet máskor mással próbálkozom, mert az olvasztott vajat, meg a végén a szirupot átengedi), a felcsíkozott  tészta felét beletesszük, majd 20 dkg felolvasztott margarint felével meglocsoljuk. 
A tejet felforraljuk 5 dkg cukorral, csipet sóval, majd beletesszük a búzadarát és sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha kész hozzáadjuk a maradék margarint, vaníliaaromát és leöblített mazsolát. Ráöntjük a vajas tésztára és jöhet rá a másik adag rétestészta. Előmelegített sütőben, közepes lángon 45-50 percig sütjük. 
A vizet felforraljuk a maradék cukorral (15 dkg), fahéjjal és elkezdjük főzni. Ezután jöhet bele a citrom kifacsart leve és végül ráöntjük az elkészült süteményre. 
A formából, csak kihűlt állapotban lehet kiszedni. 

Én tálaláshoz készítettem még karamellizált mandulát, egyszerűen teflon edényben összepirítottam a cukrot meg a mandulát, így egy olyan ropogtatni valót kaptam, mely kitűnően passzol a török konyha ízvilágához. 
Nálam persze a tejszínhab sem maradhatott ki! :)

Fűszeres steak burgonya nyári salátával


Hozzávalók:
1 kg burgonya
2 evőkanál mustár
1-1 teáskanál kakukkfű, rozmaring, petrezselyem
1 teáskanál só
2 gerezd aprított fokhagyma
5-6 evőkanál olaj
paprika, paradicsom, uborka, fokhagyma
só, bors, olívaolaj

A krumplit meghámozzuk és hasábokra vágjuk. Egy kis bögrébe összekeverjük a mustárt, aprított fokhagymát, fűszerek, olajat. Ráöntjük a fémtepsiben elterített burgonyákra, míg egyenletesen bevonja. 220 fokra előmelegített sütőben 3/4 óráig sütjük, néha fellazítjuk. Ezt követően összekeverjük 2 teáskanál pirospaprikával, majd 250 fokon negyed óra alatt megpirítjuk.
A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük, fűszerezzük, fokhagymát és pár csepp olívaolajat adunk hozzá, végül a burgonya mellé tálaljuk. 

2012. január 3., kedd

Citromtorta karamellizált mandulával

Avagy "Tarte au citron" a francia édesség egy változata. 



Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
12 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 tojás

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet, a sót, a porcukrot és a vajat. A közepébe mélyedést formálunk és beletörjük a tojást. Ezután gyorsan összedolgozzuk, majd amint összeállt fóliába csomagoljuk és négy órára hűtőbe tesszük pihentetni. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és egy 24 cm-es kivajazott tortaformába helyezzük. Tetejére sütőpapír és bab kerül a vaksütéshez, melyhez 180 fokon 20 perc szükséges. Ezután a papírt és babot eltávolítjuk, majd visszatesszük még 6-8 percre.

Citromkrém:
15 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
5 citrom reszelt héja
1,5 dl citromlé

Tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
4 evőkanál kristálycukor

Hőálló tálba reszeljük a citrom héját, melyet alaposan összekeverünk a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a citromlevet és vízgőz felett folyamatosan keverjük, míg el kezd sűrűsödni. Majd a sűrűbb krém állag elérése után kicsit hűlni hagyjuk, elektromos habverővel hozzákeverjük a vajat részletekben míg a krém lágy nem lesz. Ezt követően a megsült tésztába töltjük, majd a karamellizált mandula egy részével megszórjuk a tetejét, kihűtjük, majd tálaláskor mehet rá a többi.

Karácsonyi ajándék - Mézeskalács koszorú



Hozzávalók a tésztához:
60 dkg finomliszt
1 evőkanál kakaópor
25 dkg porcukor
20 dkg méz
2 dkg margarin
3 tojás
2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a vajat is belemorzsoljuk. Ezután a közepébe egy mélyedést készítünk, hozzáadjuk a mézet és a villával elkevert tojásokat. Folpackkal letakarva hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük. Másnap a tésztát átgyúrjuk és lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra kinyújtjuk. A formákat kiszaggatjuk belőle, majd sütőpapírra helyezve a kívánt alakzatban, közepes lángon 10-15 perc alatt megsütjük. 

Piros máz:
3 evőkanál víz
1 evőkanál zselatin
málna piros ételfesték

A piros mázhoz egy hőálló pohárban (én kávéscsészét használtam) elkeverjük a zselatint, málna piros ételfestéket és a vizet, majd gőz fölött felmelegítjük. A festés ideje alatt a gőzhöz használt vízbe állítom a kávéscsészét, hogy a zselatin ne kössön meg idő előtt. Sütőecsetet használtam a piros szín felvitelére, de bármilyen ecset megteszi. 


Cukormáz:
1 tojás fehérje
kb. 20 dkg porcukor a tojás méretétől függ
egy pár csepp citromlé (nem szükséges, csak fényesebb lesz tőle)

A cukormázhoz a porcukrot átszitáljuk, a tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és részletekben a porcukrot. 10 percig keverjük, az állaga pedig akkor lesz jó, ha még kicsit folyékony, de már a kívánt díszítési alakzat nem folyik össze, illetve nem köt meg azonnal. Az írókázáshoz sütőzacskót használtam, melynek végére apró lyukat vágtam. A nagyobb felületek fehér borítására felhígítottam az elkészített cukormázat, írókával pedig keretet rajzoltam a mézeskalácsra, ami megakadályozta a máz lecsurgását. 


Epres pite



Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
1 teáskanál só
15 dkg margarin
4-6 evőkanál hideg víz
forma kikenéséhez szükséges margarin

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet, margarint és a sót. A hideg vizet kanalanként adagoljuk hozzá, majd jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt kinyújtjuk kb. a forma nagyságára és a margarinnal kikent formába helyezzük az egyik tésztalapot. 

Töltelék:
15 dkg cukor
8 dkg liszt
40 dkg eper
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál margarin
fél teáskanál fahéj

A gyümölcsöt megtisztítjuk, feldaraboljuk és meglocsoljuk a citrom levével. A cukrot, lisztet, fahéjat összekeverjük, majd beleforgatjuk az epret. Ezt a gyümölcsös masszát a formába halmozzuk és rádaraboljuk a margarint. A tetejére vagy a kinyújtott tésztalapot borítjuk, melyre nyílást vágunk, vagy csíkokat szelve rácsozva fedjük be. Ezután sütőbe tesszük és 180 fokon 80 perc alatt készre sütjük. 

Mazsolás túrógombóc karamellizált bundában



Hozzávalók:
5 dl tej
12 dkg búzadara
5 evőkanál cukor
50 dkg tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
mazsola ízlés szerint
kb. 15 dkg zsemlemorzsa + cukor
Tálaláshoz:
egy kevés tejföl
porcukor
fahéj
A tejet felforraljuk a cukorral, beleöntjük a búzadarát és tejbegrízt főzünk belőle. Mikor kicsit kihűlt hozzáadjuk a túrót, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, mazsolát és a kész masszából gombócokat formálunk. A zsemlemorzsát és cukrot egy teflon serpenyőben megpirítjuk/karamellizáljuk és beleforgatjuk a kész túrógombócokat. A tejfölt elkeverjük a porcukorral és a gombócok mellé öntjük.Végül egy csipet fahéjjal megszórjuk. Frissen tálaljuk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...