2012. április 13., péntek

Epres-almás crumble

Almás ízesítésben már rengetegszer ettem és egyszerűen imádom. Mivel még húsvétkor szerettem volna elkészíteni (csak kicsit túlterveztem a mennyiségeket, így végül lekerült a listáról), már minden alapanyag adott volt itthon. Tehát jöjjön egy újabb finomság. 



Hozzávalók: 
30 dkg eper
egy alma
5 teáskanál méz
kevés citromlé
fahéj

Morzsához:
10 dkg liszt (lehet fele arányban liszt és darált mandula keveréke is)
6 dkg vaj
5 dkg cukor
csipet só

A gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk és öt szuflé formában szétosztjuk. Kevés fahéjjal, pár csepp citromlével ízesítjük, majd mindegyik tetejére egy teáskanál mézet csurgatunk. A morzsa hozzávalóit egy aprítógépben összekeverjük és a gyümölcshalmok tetejére szórjuk. 180 fokon előmelegített sütőbe helyezve kb. 25 perc alatt készre sütjük. Hmmm..... :)

2012. április 9., hétfő

Tarte Flambée

Most a francia konyha egy remeke került terítékre, pontosabban az elzászi régió egy tradicionális étele, amit egyszerűen hagymás kenyérlángosnak fordíthatunk. A tésztája igazán vékony, így teljesen ropogós lesz, a feltét egyszerű és mégis tökéletes az ízhatás. Nekünk ízlett....


Hozzávalók:
2 dkg élesztő
75 dkg liszt
1-2 teáskanál cukor
1 evőkanál só
provence-i fűszerkeverék
víz

Tetejére:
10 dkg juhtúró
egy nagy doboz tejföl
30 dkg császárszalonna
4 fej vöröshagyma
4 fej lilahagyma
pár csepp citromlé
vörösbor (elhagyható)
só, bors

Elkeverjük az élesztőt 5 dkg liszttel, kevés langyos, cukros vízzel, majd hagyjuk meleg helyen felfutni kb. egy óra alatt. Ezt követően hozzákeverjük a maradék lisztet, fűszereket és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Ismét félretesszük, hogy 1,5 óra alatt legalább duplájára megkeljen. 

A császárszalonnát felcsíkozzuk, teflon serpenyőben megpirítjuk, majd kiszedjük egy kis tálba. A visszamarad zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát (semmiképpen se piruljon meg), fűszerezzük és citromlével ízesítjük. Önthetünk rá kevés vörösbort is, melytől még pikánsabb íze lesz. A megkelt tésztát 7 felé osztjuk és egyesével kinyújtjuk olyan vékonyra amennyire tudjuk. Sütőpapírra tesszük, majd a juhtúróval elkevert  tejfölt a tetején eloszlatjuk. Megszórjuk a hagymával, a szalonnával és 200 fokon előmelegített sütőbe rácsra téve kb. 15-20 perc alatt készre sütjük . 

Csokoládés pite vörösboros-szeder öntettel

A csoki talán az egyik olyan alapanyag, mely nélkül létezni sem tudnánk. Ezért, mi mást süthetnék húsvétkor, mint egy isteni finom csokoládés-nutellás pitét, melynek töménységét hivatott ellensúlyozni az enyhén savanykás vörösboros szeder öntet. Szerintem remek párosítás....


Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
10 dkg vaj
kb. 5 evőkanál aszú vagy egyéb fehérbor
1 tojás
fél csipet só

Töltelékhez
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
30 dkg nutella
5 dkg porcukor
2 tojás
1 tojás sárgája

Vörösboros szederöntethez:
30 dkg szeder
2-3 evőkanál cukor
kb. 1/2 dl vörösbor
fél citrom leve
fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezt követően kinyújtjuk 3mm vastagságúra, kibélelünk vele egy gyümölcstorta formát és vakon sütjük 180 fokon kb. 25-30 percig. 

Közben elkészítjük a csokoládékrémet, melyhez a vajat a csokival összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a nutellát. Habverővel elvegyítjük benne a cukrot, legvégül pedig a tojásokkal habosítunk állagán. A megsült tésztára ráöntjük és további kb. 8 percre visszatesszük a sütőbe. Nekem sikerült pár perccel tovább sütni, erősebb lángra véve, így viszont kicsit a habcsókra emlékeztető réteg képződött a tetején, ami látványa nem a legszebb. Legközelebb marad a 180 fok. :)

Az öntethez egy lábosban tűzre tesszük a cukorral elkevert szedret, egy pár csepp vizet öntünk alá, majd fahéjjal és egy kevés citromlével elkeverve főzni kezdjük. Mikor a gyümölcsszemek kissé összeesnek a vörösbort beleöntjük és pár perc alatt összeforraljuk. Tűzről levéve a maradék kifacsart citrom levével ízesítjük.

2012. április 7., szombat

Tavaszi saláta feta sajttal és naranccsal

Mivel ismételten elérkeztünk egy ünnepi hosszú hétvégéhez, már előre tudjuk, hogy finomságok terén nem lesz megállás. Így összedobtam egy könnyed salátát, mely lehet előétel, vagy főétel mellé köret, de akár levezető fogásként is megállja helyét. 



Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
3 szem fürtös paradicsom
1 kaliforniai paprika
1/2 kígyóuborka
3 szál újhagyma
1/2 narancs
2 nagy gerezd fokhagyma
fetasajt 
só, bors, borsikafű, szerecsendió, olívaolaj
tökmag, fenyőmag, napraforgómag, szeletelt mandula

A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot, a kaliforniai paprikát és  a narancsot felkockázzuk, az uborkát, a jégsalátát és a hagymát felszeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük és ízlést szerint ízesítjük a fűszerekkel, a felaprított fokhagymával és az olívaolajjal. A magok elhagyhatóak, de ha van otthon, akkor a egy teflon serpenyőben érdemes egy keveset pirítani és a salátára szórni. Tálaláskor a tetejét meghintjük fetasajttal. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...