2012. november 25., vasárnap

Fahéjas csavart - tejszínes karamellás öntettel, pirított mogyoróval




Hozzávalók (2 db egész csavart lesz belőle):
50 dkg liszt
2,8-3 dl tej
1 evőkanál méz
1 zacskó szárított élesztő
1 tojás sárgája
3 dkg margarin
egy nagy csipet só

Töltelék:
6 dkg margarin
4 evőkanál cukor
1 evőkanál fahéj

Tetejére:
12 evőkanál cukor
1,5 evőkanál margarin
6 evőkanál tej
kb. 1 dl tejszín
kb. 1,5-2 marék mogyoró

A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a liszttel elkeverjük a sót,  a tojássárgáját és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal és  a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék meg lehet kenni a tetejét. 


Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyan így megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.

Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk és mozsárban apró darabokra törjük. Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet. 

Tálaláskor a fahájas csavartat leöntjük a karamellel és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval. 

2012. november 18., vasárnap

Ringlós csiga vaníliamártással



Hozzávalók:
64 dkg liszt
12 dkg margarin
10 dkg cukor
0,5 dl tej
1 evőkanál vanília aroma
1 csomag száraz élesztő
1 púpozott kávéskanál sütőpor 
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
ringló lekvár

Öntet:
1 csomag vaníliaízű pudingpor
kb. 7 dl tej

Piszkénél láttam még régebben egy lekváros csiga receptet és most jött el a megfelelő idő az elkészítésére. Csak nagyon apró dolgokban változtattam, mert a recept így jó ahogyan van. Biztosan nem utoljára sütöttem. :)
2,5 dl tejet felmelegítünk a margarinnal, a cukorral, vaníliaaromával, majd a tej másik felét hozzáöntve visszahűtjük langyosra. Ekkor hozzáadjuk az élesztőt és 10 perc alatt lefedve felfuttatjuk. Ezt követően hozzáadunk 50 dkg lisztet, fakanállal simára keverjük és legalább egy órát kelesztjük meleg helyen. 
Hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert maradék lisztet, jól átgyúrjuk, végül lisztezett felületen 70x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ekkor lekvárral megkenjük az egész felületet, felcsavarjuk, 1,5 cm-es csigákat vágunk belőle és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformákba helyezzük. Nekem 3 különböző méretű telt meg vele. 


Végül 200-220 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 
Az öntethez a pudingot elkészítjük a szokásos módon annyi különbséggel, hogy a tej mennyiségét megemeljük. Miután elkészül kihűtjük és tálaláskor a csigák tetejére kanalazunk belőle. 

2012. november 15., csütörtök

Fetás - pirított mogyorós cékla



Hozzávalók:
1,5 kg cékla
20 dkg fetasajt
20 dkg hámozatlan földimogyoró
só, bors, provence-i fűszerkeverék
8-10 gerezd fokhagyma
olaj és szőlőmagolaj vegyesen

A céklát megmossuk és kb. 30 perc alatt előfőzzük. Ezt követően meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és az olajjal, sóval, fűszerekkel összekeverjük. Ezután tepsibe helyezzük, a fokhagymát pár darabba vágva rászórjuk, majd 200-220 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. Közben a mogyorót megpucoljuk, megpirítjuk, majd tálaláskor a sült cékla tetejére szórjuk. Végül feta sajttal a tetején tálaljuk.

2012. november 5., hétfő

Sült banán citromhabbal




Hozzávalók:
4 db banán
1 evőkanál méz
1 evőkanál margarin
1 citrom leve és héja
3-4 dl cukrászhab (helyettesíthető sima tejszínnel, mascarponéval, de akkor cukrot is kell hozzáadni)
2 evőkanál tejföl
fahéj, szerecsendió, gyömbér

A cukrászhabot felverjük, majd a citromlével elkevert tejfölt hozzákeverjük és félretesszük. A banánokat meghámozzuk és félbevágjuk széltében - hosszában is. A margarint egy széles serpenyőben megolvasztjuk, közben a mézet belecsorgatjuk, majd mikor már felforrósodott a banánokat belehelyezzük. Fűszerezzük, a citrom reszelt héját rászórjuk és mindkét oldalát megpirítjuk pár perc alatt. Tálaláskor melléhelyezünk a citromos habból és vékony citromkarikával díszítjük.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...