2013. május 17., péntek

Svéd mandulatortából lett születésnapi meglepetés

Egy újabb szülinapi torta, melynél ügyelni kellett, hogy legyen benne gyümölcs, de kerülendő a tejszínnek és a lisztnek a használata egyaránt. Így a legjobb választásnak a svéd mandulatorta tűnt. Az alap receptre Strawberry blogján találtam rá, majd ezt alakítottam át egy kis ötleteléssel egy háromszintes meglepetésnek, melynek tésztája tömény mandula, a közte lévő rétegben a vanília és az eper találkozása, a tetején pedig a pirított mandula és a fehér csoki garantálja a megfelelő ízek harmóniáját.




Hozzávalók:
6 tojásfehérje
18-20 dkg nádcukor
35 dkg finomra darált mandula
10 dkg darabos mandula

Krém:
6 tojássárgája
2 púpozott evőkanál keményítő
3 dl tej
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma

Eperszósz:
25 dkg eper
2 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor

Díszítés::
kb. 6-7 dkg szeletelt mandula
15 dkg fehér csokoládé

A mandula darálásával kezdjük el a tészta összeállítását. 35 dkg mandulát teljesen finomra összedarálunk a nádcukorral együtt, majd a maradék 10 dkg mandulát apró darabokban keverjük hozzá. Ezt követően a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cukros-mandulás keveréket. Egy sütőpapírra 3 db 22 cm átmérőjű kört rajzolunk, így elosztjuk a masszát három felé, elsimítjuk és 170  fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük a lapokat. Rácsra réve hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a  sütőpapírt az aljukról. 

Nekilátunk a krém elkészítéséhez. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, a vanília aromával, majd a tej hozzáadásával feltesszük főni. Akkor jó az állaga, ha egy sűrű pudingra emlékeztető krémet kapunk. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd hűtőben hidegre lehűtjük. Habverővel ezt követően még át lehet keverni, hogy biztosan sima krémet kapjunk. 

Következő hozzávaló az eperszósz. Egy lábosban feltesszük a megmosott és összeturmixolt epret, a kétféle cukor hozzáadásával. Felforraljuk és hagyjuk forrni 5-10 percet. Ekkor levesszük a lángról és szintén lehűtjük. 

Végül a mandulát megpirítjuk egy teflon serpenyőben, a fehér csokoládét feldaraboljuk és a kihűlt mandulához keverjük. Jöhet a torta összeállítása. 

Az első tortalapra rákenjük a vanília krém egyharmadát. Erre jöhet egy vékony réteg eperszósz és a következő tortalap. Így folytatjuk míg be nem fedjük az utolsó réteget is. Ekkor a tetejét megszórjuk a csokis - pirított mandula keverékével és visszatesszük a hűtőbe a kész tortát még legalább egy órára. Tálaláskor  a tortaszeleteket a megmaradt eperszósszal leöntve tálaljuk.  

Tortilla, mert így a legjobb

Úgy gondolom érdemes belefektetni az időt a különböző munkafázisokba, mert az élmény garantált. A házilag készített tortilla lapok, az előre bepácolt fűszeres csirkemell, a különböző zöldségek és a hagymás-tejfölös öntet, valamint a salsa szósz találkozása páratlan ízhatást eredményez. 


Hozzávalók (8 tortillához):
42 dkg liszt
10 dkg margarin
1 kávéskanál só
fél kávéskanál sütőpor
kb. 1,2 dl melegvíz

50 dkg csirkemell
olívaolaj
mustár
fokhagyma
24 dkg vörösbab
28 dkg kukorica
1 üveg sűrített paradicsom (36 dkg)
fél fej jégsaláta
kígyóuborka
só, cukor, színes bors, borsikafű, oregano, majoranna, szerecsendió, curry

Öntetek:
3 szem paradicsom
egy nagy doboz tejföl
1,5 fej főzőhagyma
újhagyma
fokhagyma
só, cukor, színes bors, bazsalikom

A csirkemellet felcsíkozzuk, majd bepácoljuk mustárral, olívaolajjal, fokhagymával és a fűszerekkel  (só, színes bors, borsikafű, oregano, szerecsendió, curry) ízlés szerint. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. 

Ezt követően elkészítjük a kétféle öntetet. Az első a tejfölös, melyhez veszünk egy nagy doboz tejfölt, kikeverjük sóval, borssal, hozzáadunk egy fél fej főzőhagymát feldarabolva, majd egy-két gerezd fokhagymát is. Kis tálkába öntjük és félretesszük. A salsa szószhoz, pedig összeturmixolunk 3 szem paradicsomot, egy fej főzőhagymával, ízlés szerinti fokhagymával, egy evőkanál sűrített paradicsommal és sóval, borssal, bazsalikommal. Az elkészült mártásokat hűtőben pihentetjük tálalásig. 

A feltéthez a babot és a kukoricát összekeverjük és a maradék sűrített paradicsom hozzáadásával (1,5 evőkanalat félretéve belőle) feltesszük főni. Fűszerezzük ízlés szerint (só, cukor, színes bors, borsikafű, oregano, majoranna, szerecsendió, fokhagyma) és kb. 8-10 perc takarék lángon való főzés után már el is készül, lehet félretenni. 

Nekilátunk a tortilla lapok begyúrásához. 42 dkg lisztet összekeverünk a sütőporral, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a 10 dkg margarint. Végül kb. 1,2 dl meleg vízzel tésztát gyúrunk belőle. Negyed órára félretesszük konyharuhával letakarva, végül az idő leteltével 8 részre osztva kerek lapokat nyújtunk ki belőle lisztezett felületen. Egy nagy palacsintasütőt előveszünk és abban zsiradék hozzáadása nélkül egyesével kisütjük., mintha palacsinta lenne. Mikor egyik fele szint kap, megfordítjuk és jöhet a másik oldala. Ha egy megsült egy nagy tálra helyezzük és mindig konyharuhával lefedve hagyjuk hülni, hogy megpuhuljon. (Amennyiben nem fedjük le ropogóssá válik, így egy esti filmezéshez az elkészült lapokat feldarabolva, az elkészült öntetekkel tálalva is lehet egy opció. :) )

Utolsó lépésben megsütjük a csirkemellet. Először pirítjuk, hogy kívülről kérget kapjon, majd kevés vízzel és 1,5 evőkanál sűrített paradicsommal elkeverve pároljuk, míg meg nem puhul, de nem kell sok neki. Közben a friss zöldségeket megmossuk, az uborkát vékonyan felcsíkozzuk, a jégsalátát pedig levelekre szedjük. 

Most már kezdődhet az összeállítás. A tortilla lapra helyezünk a csirkemellből, a babos-kukoricás feltétből, a friss zöldségekből és leöntjük a különböző szószokkal. Egyik oldalát kissé ráhajtjuk, majd a mellette levő mindkét oldalt egymásra borítjuk, így könnyen tálalható. 


2013. május 13., hétfő

Epres csokoládétorta - citromos piskótával

Egy ideje megkívántuk a csokoládét, így az alap hozzávaló egyértelművé vált. És mi más passzolhatna hozzá jobban, mint egyik kedvenc gyümölcsünk az eper. A torta piskótája kevés citromot tartalmaz, így önmagában is finom alapot képez. Azonban a feltétekkel és ízlés szerinti porcukorral felvert  tejszínnel remek kombinációt alkot. 


Hozzávalók:
24 dkg liszt
23 dkg vaj
13 dkg porcukor
4 tojás
1 nagy citrom leve
1 evőkanál vaníliás cukor
3/4 csomag sütőpor
1-1,5 evőkanál eperdzsem
kb. 50dkg eper
20 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
porcukor

A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd a puha állagú vajjal és vaníliás cukorral tovább keverjük. A citrom kifacsart levét hozzáöntjük, végül a sütőporral elkevert liszttel, összedolgozzuk a masszát.


Két darab 23cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a nyers tésztát elfelezve szétoszlatjuk bennük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük két részletben. Elkészültét ellenőrizhetjük tűpróbával, de amint világos aranybarna színt kap a felszíne biztosan elkészült. A piskótákat rácsra helyezzük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben 2 dl tejszínt felforrósítunk és a kockákra tördelt étcsokira öntjük. 5 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük és hűvös helyre tesszük dermedni, míg sűrűbb, kenhetőbb állagú nem lesz.

Ezt követően az egyik piskótalapot megkenjük a lekvárral és a csokoládékrém felével. 


Ráhelyezzük a másik lapot, majd ezt is megkenjük a csokoládékrémmel. 


Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, majd félbevágott eperszeletekkel beborítjuk a tetejét és ismét visszatesszük hűlni még egy rövid időre. Tálaláskor a maradék tejszínt ízlés szerinti porcukorral felverjük, majd a tortaszeletekkel tálaljuk. 

2013. május 11., szombat

Tortilla és epres csokoládétorta

A tegnapi nap teljes egészében a főzésről szólt. Délelőtt a hozzávalók beszerzése, majd délután nekiláttunk az elkészítéshez. Persze akadt közben segítségem, majd az éhes gyomrok estefelé még új szorgos kezek sertepertélését eredményezte, így megtelt a konyha, ezért köszönet Nekik :)

Az esti főétel Tortilla volt (melyet teljes egészében  házilag készítettünk már az alapoktól), megpakolva friss uborkával, jégsalátával, fűszeres csirkemellel, paradicsomos párolt kukoricás - vörösbabbal, végül leöntve friss salsa szósszal és vegyes hagymás tejfölös öntettel. Nekünk bejött :)


A torta egy finom citromos piskóta, egy vékony réteg eperdzsemmel, majd egy tejszínes csokoládé krémmel. Ezt borítja egy újabb réteg piskóta, csokikrém és végül az eperszeletek. 


A Receptek hamarosan felkerülnek az oldalamra!

2013. május 2., csütörtök

Best Blog díjak

Köszönöm az elmúlt napokban blogger társaimtól érkezett Best Blog díjazásokat. Igazán örömmel tölt el, hogy hárman is az "Ízek és ötletek" blogot tisztelték meg, ezzel a címmel. 




Először Piroskától kaptam egy díjat a Süssünk-főzzünk együtt! blog szerzőjétől, majd másodikként Héditől az Ízharmónikus blog írójától, végül a harmadik díjat, pedig Ágitól a Konyhán innen - kerten túl alkotójától. 

A díj három szabály alapján vándorol tovább:

  1. Meg kell említeni a beszámolóban, kitől kaptuk a díjat.
  2. 4 olyan bloggernek kell továbbadni a díjat, akiket kedvelünk, és akiknek 200 főnél kevesebb feliratkozott, rendszeres olvasójuk van.
  3. A díjazottakat értesíteni kell a jó hírről

Az alábbi négy blog szerzőjét szeretném megajándékozni a Best Blog díjjal:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...