2015. május 18., hétfő

Bazsalikomos, mentás zöldborsókrém spagettivel, húsgolyóval és cékla chipsszel




Hozzávalók:
50 dkg mangalica comb + 1 ujjnyi vastag szelet szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 szem fokhagyma
1 zsemle
kevés tej
4 bazsalikom levél
50 dkg zöldborsó
6 menta levél
8 bazsalikom levél
vaj
50 dkg spagetti
1 szem cékla
olívaolaj
alaplé
tejszín
fehérbor
só, bors, barna cukor, citrom

A húsgolyó összeállításával kezdjük az ételt, melyhez a mangalica combot ledaráljuk. A zsemlét gépben összeaprítjuk és kevés tejet adunk hozzá, éppen annyit amennyit felvesz, de ne álljon alatta a folyadék. A szalonnát is aprító gépbe tesszük, a tisztított fokhagymával, vöröshagymával és 4 db bazsalikom levéllel együtt. Az aprítást követően minden eddig előkészített alapanyagot összekeverünk és fűszerezünk. Végül tetszőleges nagyságú gombócokat formálunk a masszából (én a kisebbeket jobban szeretem), majd forró olívaolaj és vaj keverékén kívülről megpirítjuk. Ha már szép barna színt kapott felöntjük fehérbor - alaplé keverékével és puhára főzzük. Nem kell túlzottan sok folyadék csak éppen annyi, hogy legyen leve a párolódáshoz. 
Míg puhul a hús el lehet készíteni a borsó pürét, melyhez a borsót megpucoljuk és vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk és alaplével felöntve pároljuk rövid ideig. (Pár kanállal félretehetünk ekkor a kész borsóból a tálaláshoz.) Végül hozzáadunk 6 db menta és 8 db bazsalikom levelet, turmixoljuk, pár csepp citromlevet csepegtetünk rá, olívaolajat öntünk hozzá és tűzre visszatéve felöntjük ízlés szerinti tejszínnel még, de tehetünk hozzá a hús alatti szószból is. 
Mikor elkészül a borsókrém kifőzzük a tésztát sós vízben, a céklát közben megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük és kevés olajban ropogósra sütjük. 
Tálaláskor a tésztát megforgatjuk a borsókrémben, rászórjuk a borsószemeket, mellétesszük a húsgombócot és a tetejére helyezzük a cékla chipszet.  

2015. május 17., vasárnap

Sült spárga posírozott tojással, céklakrémmel és baconnal

Ez a finom reggeli készült, hogy a vasárnap jól induljon és egyben remek alkalom, hogy kipróbálhattam a posírozott tojás készítését. Elsőre nem is rossz, de van még hová fejlődni! :)



Hozzávalók:
8 szál spárga
2 tojás
4 szelet bacon
1 szem cékla
vaj, olíva olaj
só, bors, fokhagyma
parmezán
gyökérkenyér

A céklát megpucoljuk, felszeleteljük és vajon megpirítjuk. Hozzáadunk egy fokhagymát felaprítva, sózzuk, borsozzuk majd kevés vízzel felöntve pároljuk míg kissé megpuhul. Ha kész levesszük a tűzről és egy kis adag vaj hozzáadásával összeturmixoljuk. Végül szitán átpasszírozzuk és félretesszük. 
A bacon csíkokat olíva olaj hozzáadásával megpirítjuk, feltekerjük és hagyjuk kicsit hűlni. A spárga végeit levágjuk, megmossuk, majd a bacon pirításánál visszamaradt zsiradékon elkezdjük átsütni. Közben hozzáadunk vajat, egy szem aprított fokhagymát, sózzuk, borsuzzuk és így sütjük készre. 
A posírozott tojást forró, de nem forrásban lévő vízben készítjük. A feltört tojást egy merőkanálba öntjük, melyet enyhén örvénylő vízbe engedünk. A merőkanálban lévő tojást egy kanál segítségével még lehet óvatosan formázni, hogy a sárgáját teljesen befedje. Majd a kész tojást kiszedjük és jöhet a tálalás. 
A céklakrémet egy szilikon ecset segítségével elsimítjuk és ráfektetjük a spárgát, melynek a tetejére helyezzük a posírozott tojást. A bacont elhelyezzük a tányéron és kevés parmezánnal, pirított gyökérkenyérrel tálaljuk a kész ételt. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...