Egy ideje megkívántuk a csokoládét, így az alap hozzávaló egyértelművé vált. És mi más passzolhatna hozzá jobban, mint egyik kedvenc gyümölcsünk az eper. A torta piskótája kevés citromot tartalmaz, így önmagában is finom alapot képez. Azonban a feltétekkel és ízlés szerinti porcukorral felvert tejszínnel remek kombinációt alkot.
Hozzávalók:
24 dkg liszt
23 dkg vaj
13 dkg porcukor
4 tojás
1 nagy citrom leve
1 evőkanál vaníliás cukor
3/4 csomag sütőpor
1-1,5 evőkanál eperdzsem
kb. 50dkg eper
20 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
porcukor
A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd a puha állagú vajjal és vaníliás cukorral tovább keverjük. A citrom kifacsart levét hozzáöntjük, végül a sütőporral elkevert liszttel, összedolgozzuk a masszát.
Két darab 23cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a nyers tésztát elfelezve szétoszlatjuk bennük. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük két részletben. Elkészültét ellenőrizhetjük tűpróbával, de amint világos aranybarna színt kap a felszíne biztosan elkészült. A piskótákat rácsra helyezzük és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben 2 dl tejszínt felforrósítunk és a kockákra tördelt étcsokira öntjük. 5 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük és hűvös helyre tesszük dermedni, míg sűrűbb, kenhetőbb állagú nem lesz.
Ezt követően az egyik piskótalapot megkenjük a lekvárral és a csokoládékrém felével.
Ráhelyezzük a másik lapot, majd ezt is megkenjük a csokoládékrémmel.
Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, majd félbevágott eperszeletekkel beborítjuk a tetejét és ismét visszatesszük hűlni még egy rövid időre. Tálaláskor a maradék tejszínt ízlés szerinti porcukorral felverjük, majd a tortaszeletekkel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése