A csoki talán az egyik olyan alapanyag, mely nélkül létezni sem tudnánk. Ezért, mi mást süthetnék húsvétkor, mint egy isteni finom csokoládés-nutellás pitét, melynek töménységét hivatott ellensúlyozni az enyhén savanykás vörösboros szeder öntet. Szerintem remek párosítás....
Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg cukor
10 dkg vaj
kb. 5 evőkanál aszú vagy egyéb fehérbor
1 tojás
fél csipet só
Töltelékhez
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
30 dkg nutella
5 dkg porcukor
2 tojás
1 tojás sárgája
Vörösboros szederöntethez:
30 dkg szeder
2-3 evőkanál cukor
kb. 1/2 dl vörösbor
fél citrom leve
fahéj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Ezt követően kinyújtjuk 3mm vastagságúra, kibélelünk vele egy gyümölcstorta formát és vakon sütjük 180 fokon kb. 25-30 percig.
Közben elkészítjük a csokoládékrémet, melyhez a vajat a csokival összeolvasztjuk, majd hozzákeverjük a nutellát. Habverővel elvegyítjük benne a cukrot, legvégül pedig a tojásokkal habosítunk állagán. A megsült tésztára ráöntjük és további kb. 8 percre visszatesszük a sütőbe. Nekem sikerült pár perccel tovább sütni, erősebb lángra véve, így viszont kicsit a habcsókra emlékeztető réteg képződött a tetején, ami látványa nem a legszebb. Legközelebb marad a 180 fok. :)
Az öntethez egy lábosban tűzre tesszük a cukorral elkevert szedret, egy pár csepp vizet öntünk alá, majd fahéjjal és egy kevés citromlével elkeverve főzni kezdjük. Mikor a gyümölcsszemek kissé összeesnek a vörösbort beleöntjük és pár perc alatt összeforraljuk. Tűzről levéve a maradék kifacsart citrom levével ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése