Szigorúan felnőtteknek szóló desszert, mely először barátnőm szülinapjára készült ajándékként, de annyira jól sikerült, hogy végül másodjára összeállítva egy tökéletes szilveszteri tortaként is bizonyított.
40 dkg háztartási keksz (darált)
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál porcukor
15 evőkanál tejszín
2 dl tej
2 dkg vaj
Krémhez:
1 kg mascarpone
kb. 3 dl baileys
3 evőkanál porcukor
Tetejére:
kb. 6-7 evőkanál cukor
kb. 20 dkg mandula
kevés porcukor
A kekszes alaphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljába lapítjuk. Ezt követően a mascarpone-t felhabosítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, a baileys-t és a kész krémet az alapra kenjük. Lehűtjük, mialatt a legfelső réteget is elkészítjük. Ehhez a mandulát nagyobb darabokra aprítjuk, majd egy kerámia bevonatú serpenyőben a cukrot elkezdjük megolvasztani, a mandulát hozzákeverjük és végül összekaramellizáljuk. Egy kevés porcukorral megszórt tálba öntjük és összerázzuk, hogy a szemek ne ragadjanak teljesen össze. Ha kihűlt, még egyszer késsel kicsit megaprítjuk, végül rászúrjuk a torta tetejére és az egészet állni hagyjuk kb. fél napot, de jó hideg helyen.
Ezzel az édességgel zárni a 2012-es évet, egy tökéletes befejezése az elmúlt időszaknak. :)
Minden olvasómnak BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!
Ez nagyon jól néz ki, mascarpone, baileys...hát, ezt el kell készítenem. Ezt a receptet tuti díjaznák ezen a receptversenyen is http://redir.ec/receptjatek
VálaszTörlésKöszönöm a receptverseny linkjét, majd lehet benevezek :)
VálaszTörlés