2012. november 25., vasárnap

Fahéjas csavart - tejszínes karamellás öntettel, pirított mogyoróval




Hozzávalók (2 db egész csavart lesz belőle):
50 dkg liszt
2,8-3 dl tej
1 evőkanál méz
1 zacskó szárított élesztő
1 tojás sárgája
3 dkg margarin
egy nagy csipet só

Töltelék:
6 dkg margarin
4 evőkanál cukor
1 evőkanál fahéj

Tetejére:
12 evőkanál cukor
1,5 evőkanál margarin
6 evőkanál tej
kb. 1 dl tejszín
kb. 1,5-2 marék mogyoró

A tejet összemelegítjük a mézzel, a margarinnal, majd langyos állapotban beleöntjük az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Közben a liszttel elkeverjük a sót,  a tojássárgáját és hozzáöntjük a kovászt. Megdagasztjuk és 3/4 óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. 
A margarint felolvasztjuk a cukorral, fahéjjal és  a megkelt, majd lisztezett felületen nagyon vékonyra nyújtott tésztára kenjük, amit ezután felcsavarunk Ha kimarad egy kevés fahéjas keverék nem baj, mert a végén még rá lehet kenni sütés előtt. A csavarást lehet két részletben is csinálni, fele-fele mennyiséggel, vagy az egy nagyot ezután ketté kell osztani. A felcsavart tésztát hosszában félbevágjuk úgy, hogy az egyik végénél még éppen, hogy egyben maradjon, majd a két tésztacsíkot egymáson átcsavarjuk, mintha fonat lenne, csak két szálból. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a csavartunkat kör alakzatban, a végeit összeillesztve. Ilyenkor még ha marad töltelék meg lehet kenni a tetejét. 


Körülbelül 20 perc alatt készre sül, addig a másik felét is ugyan így megformázzuk, sütőpapírra helyezzük, majd megsütjük.

Közben a díszítéshez a mogyorót hirtelen megpirítjuk és mozsárban apró darabokra törjük. Ezt követően elkészítjük az öntetet, melyhez a cukrot megkaramellizáljuk, ha már szép színt kapott hozzákeverjük a margarint, a tejet, a tejszínt és forralunk rajta párat. Amennyiben sűrű lenne, a folyadék (tej, tejszín) mennyiség emelésével javítható. Ezt érdemes fogyasztás előtt elkészíteni, mert az állásban nagyon besűrűsödik az öntet. 

Tálaláskor a fahájas csavartat leöntjük a karamellel és megszórjuk a tetejét a pirított mogyoróval. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...