Idén két szülinapi ünneplés is húsvétra esett. Mivel több különböző tortára már nem lett volna időm, ezért ebben minden benne van, amit a két ünnepelt szeret. Az bizonyos, hogy hamar elfogyott, ha ez jelentene bármit is :)
Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
kevés sütőpor
lekvár ízlés szerint (nekem még volt itthon házi szilvalekvár, így azzal készítettem)
kb. 20-25 dkg babapiskóta
Krémhez:
50 dkg eper
50 dkg túró
5 dl tejszín
cukor ízlés szerint
2 tasak instant zselatin fix
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
vanília aroma
A 4 tojásfehérjéből habot verünk, a sárgájukat kikeverjük a cukorral, majd a sütőporos liszttel együtt, összeforgatjuk óvatos mozdulatokkal az alapot. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk a sütőpapírt és a másik oldalára egy újat téve feltekerjük, majd így hagyjuk kihűlni. Előveszünk egy 23 cm-es tortaformát, a babapiskóták aljából levágunk egy kb. 1 cm-es darabot, hogy talpára tudjuk majd állítani. A piskótatekercset visszahajtjuk, megkenjük a tetejét lekvárral és visszatekerjük. Felcsíkozzuk az egészet kb. 0,5-1 cm-es darabokra. A formát kibéleljük a babapiskótákkal, majd a piskótatekercsekkel befedjük az alját olyan szorosan, hogy ne dőljenek el az álló piskóták.
Ezt követően összeállítjuk a krémet. Ehhez a tejszínt felverjük habnak, a túrót elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, az aromával és a reszelt citromhéjjal. Nem baj ha kicsit édes lesz, mert a tejszínbe úgysem teszünk édesítőt. A zselatin fixet gyorsan hozzákeverjük, ekkor a tejszínhabot is beleforgatjuk, majd a felét rákenjük az első réteg piskótatekercsre. Ezután jöhet a második réteg piskótatekercs, és a második réteg krém is. 1 éjszakára hűtőbe tesszük pihentetni, majd másnap tálalás előtt az epret megmossuk, megpucoljuk és a tetejére halmozzuk.
ez nagyon tetszik! :) lehet én is elkészítem a közeljövőben szülinapra...
VálaszTörlésEnnek örülök, tényleg mutatós ajándék :)
Törlés