Avagy "Tarte au citron" a francia édesség egy változata.
30 dkg finomliszt
12 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 tojás
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet, a sót, a porcukrot és a vajat. A közepébe mélyedést formálunk és beletörjük a tojást. Ezután gyorsan összedolgozzuk, majd amint összeállt fóliába csomagoljuk és négy órára hűtőbe tesszük pihentetni. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és egy 24 cm-es kivajazott tortaformába helyezzük. Tetejére sütőpapír és bab kerül a vaksütéshez, melyhez 180 fokon 20 perc szükséges. Ezután a papírt és babot eltávolítjuk, majd visszatesszük még 6-8 percre.
Citromkrém:
15 dkg cukor
20 dkg vaj
4 tojás
5 citrom reszelt héja
1,5 dl citromlé
Tetejére:
5 dkg szeletelt mandula
4 evőkanál kristálycukor
Hőálló tálba reszeljük a citrom héját, melyet alaposan összekeverünk a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a citromlevet és vízgőz felett folyamatosan keverjük, míg el kezd sűrűsödni. Majd a sűrűbb krém állag elérése után kicsit hűlni hagyjuk, elektromos habverővel hozzákeverjük a vajat részletekben míg a krém lágy nem lesz. Ezt követően a megsült tésztába töltjük, majd a karamellizált mandula egy részével megszórjuk a tetejét, kihűtjük, majd tálaláskor mehet rá a többi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése