38 dkg liszt
17 dkg porcukor
2,5 dkg margarin
2 tojás
2 evőkanál méz
1 púpos kiskanál szódabikarbóna
fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék
Fehér mázhoz:
tojásfehérje (tojásfehérjénként kb. 20 dkg porcukor)
porcukor
pár csepp citromlé
Piros mázhoz:
piros ételfesték
zselatin
víz
Díszítés:
szeletelt mandula
cukorkák
Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, majd a tésztát rövid ideig pihentetjük. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és a mellékelt sablon segítségével (mérete növelhető) körbevágjuk a ház elemeit. Az alapzatot tetszőleges méretűre és formájúra szaggatjuk, amire a házikót majd felépítjük.
Enyhén vajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10 perc). Amennyiben marad tészta készíthetünk még egyéb szépségeket, például mézeskalács szívet is. A fentiekben erről is látható egy kép.
A sütést követően hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal megfestjük az alapot. A teljesen fehér felületeket úgy oldjuk meg, hogy a mézeskalács elemek széleit, körvonalait beírókázzuk és vízzel hígított cukormázzal befedjük. A tetejét pirosra színezett zselatinnal festjük meg, előtte a tető elemeinek széleit szintén írókázzuk. Végül egy nap száradás után minden elemet összeillesztünk a cukormázzal és szeletelt mandulával, cukorkákkal díszítjük.
Csinoska!! Tetszik a mandulás tetőcserép ;-)
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlés