2013. január 1., kedd

Baileys-es torta égetett mandulával

Szigorúan felnőtteknek szóló desszert, mely először barátnőm szülinapjára készült ajándékként, de annyira jól sikerült, hogy végül másodjára összeállítva egy tökéletes szilveszteri tortaként is bizonyított. 


Hozzávalók:
40 dkg háztartási keksz (darált)
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál porcukor
15 evőkanál tejszín
2 dl tej
2 dkg vaj

Krémhez:
1 kg mascarpone
kb. 3 dl baileys
3 evőkanál porcukor

Tetejére:
kb. 6-7 evőkanál cukor
kb. 20 dkg mandula
kevés porcukor

A kekszes alaphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljába lapítjuk. Ezt követően a mascarpone-t felhabosítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, a baileys-t és a kész krémet az alapra kenjük. Lehűtjük, mialatt a legfelső réteget is elkészítjük. Ehhez a mandulát nagyobb darabokra aprítjuk, majd egy kerámia bevonatú serpenyőben a cukrot elkezdjük megolvasztani, a mandulát hozzákeverjük és végül összekaramellizáljuk. Egy kevés porcukorral megszórt tálba öntjük és összerázzuk, hogy a szemek ne ragadjanak teljesen össze. Ha kihűlt, még egyszer késsel kicsit megaprítjuk, végül rászúrjuk a torta tetejére és az egészet állni hagyjuk kb. fél napot, de jó hideg helyen. 

Ezzel az édességgel zárni a 2012-es évet,  egy tökéletes befejezése az elmúlt időszaknak. :)

Minden olvasómnak BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK! 

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki, mascarpone, baileys...hát, ezt el kell készítenem. Ezt a receptet tuti díjaznák ezen a receptversenyen is http://redir.ec/receptjatek

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a receptverseny linkjét, majd lehet benevezek :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...