Itt a tavasz és ezzel kezdetét veszi az idény alapanyagok megjelenése. Az évszakhoz igazodva, így a medvehagymát építettem bele ebbe a keleti finomságba. A hal ugyan hazai, de az ízek teljes mértékben thai jellegűek.
Mindenkinek ajánlom, aki étkezésben egy könnyedebb és frissebb vonalat keres, vagy csak ismerkedne a keleti konyhával.
Hozzávalók:
6 nagy szál sárgarépa
80 dkg fejes káposzta
1 csomag újhagyma
1 csomag medvehagyma
2 db halpatkó (ponty)
1 csomag rizstészta (40 dkg)
1 doboz kókusztejszín (2 dl)
1 nagy evőkanál kókuszzsír
alaplé
thai red curry
szójaszósz
halszósz
só, bors, cukor, fahéj
Az előkészületeket a halpatkók három részbe vágásával és besózásával kezdjük. Ezt követően a zöldségek tisztításával és szeletelésével folytatjuk. A sárgarépát hosszában felcsíkozzuk, majd három-négy részbe vágjuk. A káposztát vékonyan szeleteljük, az újhagymát és medvehagymát pedig ujjnyi vastagságban csíkozzuk. Ha ez kész jöhet a leves főzése.
Felmelegítünk egy nagy evőkanál kókuszzsírt és ezen fehéredésig pirítjuk a haldarabokat, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt kókuszzsíron enyhén megpirítjuk az újhagyma, majd a medvehagyma kétharmadát és ráöntjük a zöldségeket is. Megszórjuk az egészet egy evőkanál thai red curryvel, sózzuk, borsozzuk, kevés fahéjat szórunk rá és egy kevés cukrot is adunk hozzá. Ízesítjük szója és halszósszal, ráöntjük a kókusztejszínt, majd felöntjük annyi alaplével, hogy elfedje a zöldségeket. Ekkor beletesszük a halat és lassú forrással kb. 25-30 percet főzzük.
A rizstésztát csak a leves elkészülte előtt nem sokkal kezdjük el. Felforralunk egy lábos vizet, majd a tésztát (én egyszer félbe törtem) beletesszük és félre téve 5 percet állni hagyjuk. Végül a tésztát leszűrjük, a leveses tálak aljába helyezzük és a kész levest rámerjük. Tálaláskor a megmaradt hagymákkal megszórjuk a tetejét és evőpálcikával már fogyasztható is. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése