2015. szeptember 5., szombat

Teljes kiőrlésű rozslisztes torták - Csokoládés és Tejszínes lekváros ízben

Mostanában elindultam egy újabb sütés irányába és próbálkozom, hogy hogyan lehetne kicsit kevésbé egészségtelenné tenni a süti fogyasztásunkat, mert erről nem vagyunk hajlandók lemondani. :)
Ezért elhatároztam, hogy amennyire csak lehet a sima fehér lisztet és a finomított fehér kristálycukrot elhagyom az ételekből. 
Az utolsó adag réteslisztet még beletettem a tortába, a másik felét viszont már az új szerzeményünk alkotta, a teljes kiőrlésű rozsliszt. Cukorból pedig nádcukrot és barnacukrot használtam vegyesen. 
Mióta ez a finomság elkészült nagyon megszerettük, mert teljesen más ízeket lehet elérni a különböző lisztek és cukrok kombinációjával, így hamarosan a már megsütött többi torta is felkerül az oldalamra. 






Hozzávalók 2 db alaphoz:
20 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
36 dkg nádcukor
20 dkg barnacukor
20 evőkanál víz
8 tojás
2 csomag sütőpor

Lekváros tejszínes:
40-50 dkg lekvár
4 evőkanál mazsola
jó minőségű édes fehérbor
4 dl tejszín
fehér csokoládé forgács

Csokoládés:
kb. 30 dkg csokoládé vegyesen (Belekerült a csokinyúl, a csokimikulás, illetve még a megmaradt táblás csokik is :) )
kb. 3 dl tejszín

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjét egy kis csipet sóval kemény habbá verjük, majd a tojássárgákat a cukorral és vízzel világosodásig keverjük. Ezután beleforgatjuk a sütőporos lisztet, végül pedig finom mozdulatokkal a habot. Két kisebb kapcsos tortaformának (20 cm) az alját kibéleljük körbevágott sütőpapírral, beleöntjük a masszát egyenlő arányban és 190 fokon előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel kb. 10-15 percet sütjük, majd még kb. 30-35 percet hagyjuk bent 170 fokon. Tűpróbával ellenőrizzük a piskóta állagát, elkészültét. Ha a konyhatűre már nem ragad a sütemény biztosan jó lesz. Miután elzárjuk a sütőt még pár percet bent hagyhatjuk, esetleg az ajtaját félig kinyithatjuk, hogy ne kapjon hirtelen hőkülönbséget. 

A csokoládés tortához elkészítjük a krémet, melyhez a csokoládét felolvasztjuk a tejszínnel. Miután homogén állagúvá válik, lehet kezdeni hűteni, végül a hőtőbe tenni. Mielőtt a tortára kenjük habverővel átkeverjük, hogy lazítsunk a textúráján. 
A lekváros-tejszínes torta krémjéhez a mazsolát fél órára beáztatjuk annyi borba, hogy ellepje. Pár óráig hűtőbe tesszük, hogy megszívja magát az aromákkal. Végül a tejszínt felverjük (cukor nélkül mert a lekvárban lesz elég) és jöhet majd a rétegezés. 

A kihűlt piskótát  három részre vágjuk és kezdhetjük a torták rétegezését. A csokoládés krémet egyenlő arányban három részre osztjuk és így visszük fel minden réteg piskótára. Ha elkészültünk mehet a hűtőbe. 
A lekváros-tejszínes torta rétegezéséhez a lekvárt és a mazsolát két részre, a tejszínt három részre osztjuk. Az első réteget a lekvárral és a mazsolával kezdjük, majd rákenjük a tejszín egyharmadát. A következő réteg azonosan néz ki, majd a tetejére már csak a tejszínből teszünk. Végül megszórjuk a tetejét a fehér csokoládé forgáccsal és mehet a hűtőbe persze csak ha befér. :)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...