2013. március 17., vasárnap

Semla vagy fastlagsbulle

A svédek nagy kedvence és most már a miénk is. Egy egyszerű, fűszeres, kelt tészta mandulakrémmel, sok habbal a tetején és végül meghintve kevés porcukorral. Egy rövid időre ezzel a finomsággal, a kinti hóval és hideggel, valóban Svédországba kalandoztunk :)



Hozzávalók:
7 dl liszt
2,5 dl tej
1 dl cukor
5 dkg vaj
2,5 dkg élesztő
fél teáskanál só
1 kávéskanál őrölt kardamom vagy fahéj
Tojás, hogy megkenjük a tetejét.

Krém:
5 dkg szeletelt mandula
1 evőkanál porcukor
1-2 dl tej
kb. 4 dl tejszín vagy cukrászhab

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10 perc alatt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a maradék tejet, majd az egészet összegyúrjuk a száraz hozzávalókkal (liszt, só, cukor, őrölt kardamom vagy fahéj) és a feljött élesztővel. Meleg helyen 45 percet kelesztjük, majd ismételten átgyúrva kis gombócokat formálunk belőlük (12 darab lesz). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket távol egymástól és letakarva még 30 percet kelesztjük. Végül elő­melegítjük a sütőt kb. 210 fokra, a bucik tetejét megkenjük tojással és 10 perc alatt készre sütjük. Ezt követően rácsra helyezzük őket és hagyjuk kihűlni. 



A krémhez a mandulát egészen finomra aprítjuk, majd összekeverjük a cukorral, tejjel és a félbevágott bucik kiszedett belsejével. Ezzel a krémmel megtöltjük a sütiket. A tejszínt, esetemben cukrászhabot felverjük, és ezt is rátesszük a mandulakrémre. Utolsó lépésben visszahelyezzük a bucik  tetejét majd az egészet meghintjük porcukorral. 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szepek lettek. Mi is kalandozunk Svedorszagban, csak mi tenyleg :) Itt is hideg van, pont most korcsolyazunk a havon :)

    VálaszTörlés
  2. Jó lehet Nektek, egyszer talán engem is arra visz az utam :) Egyébként ti meg is tudjátok kóstolni az általuk készített Semla-t, ha még nem tettétek. Irigyellek picit :)))

    VálaszTörlés
  3. Elfogadnám ezt a tányérnyi mennyiséget! Vagy túlságosan telhetetlen vagyok?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagy telhetetlen, mert tényleg finom, ha nem lenne ennyire laktató, biztos együltömbe megbirkóztam volna vele :) De így legalább jutott mindenkinek :)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...