2013. április 7., vasárnap

Túrós-meggyes kalács

Életem első kalácsa, de az biztos, hogy nem az utolsó. A kalácsot talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné, ehhez még hozzájön a túró és a meggy párosítása, hát ez valami mennyei. Sajnos nem saját recept, de kárpótol, hogy tényleg jól el lettek találva az arányok, így biztos gondos kézből származik ez a finomság. A fonat kissé lecsúszott a tetejéről, azonban szeleteléskor rájöttünk, hogy nem is olyan nagy baj, mert ettől még húsvétibb formája lett. Az alapanyag mennyiség soknak tűnhet, de kettő darabra lett kiszámolva, mert rögtön az egyik ajándékba készült. 



Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
10 dkg margarin
3 tojás
2 kiskanál só
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
pár csepp vanília aroma

Töltelék:
60 dkg magozott meggy
50 dkg túró
16 dkg cukor
4 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet, az élesztőt belemorzsoljuk, majd meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 10-15 perc alatt. Ekkor a tészta többi hozzávalóját összegyúrjuk a felfutott élesztővel, 1 tojás kivételével, majd dagasztunk rajta. Szintén meleg helyen félretéve, kb. 1 órát kelesztjük legalább a duplájára. A túrós töltelék hozzávalóit összekeverjük a meggy kivételével és félretesszük. Ezt követően kettéválasztjuk a megkelt tésztát, majd az egyik fél adagból leszedünk egy nagy marék tésztát. Ebből lesz a fonat úgy, hogy ezt további három részre osztjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A lecsípett tészta utáni megmaradt mennyiséget kinyújtjuk akkorára, hogy még keresztben beférjen a tepsibe. Ekkor ráhalmozzuk a fele túrós tölteléket és a fele magozott meggyet.


Feltekerjük, a széleit összedolgozzuk, majd a megmaradt tojással lekenve, megszurkálva a tetejét és ráhelyezve a fonatot, 170 fokon előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz (kb. 20 perc). Ha a fonat gyorsan sülne lefedhetjük közben egy kevés sütőpapírral. Ezt a műveletet megismételjük a másik adag tésztával és töltelékkel. 
Konyharuha alatt lefedve és tárolva több napig is eláll, nem sokat veszít puhaságából. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...