2013. május 17., péntek

Tortilla, mert így a legjobb

Úgy gondolom érdemes belefektetni az időt a különböző munkafázisokba, mert az élmény garantált. A házilag készített tortilla lapok, az előre bepácolt fűszeres csirkemell, a különböző zöldségek és a hagymás-tejfölös öntet, valamint a salsa szósz találkozása páratlan ízhatást eredményez. 


Hozzávalók (8 tortillához):
42 dkg liszt
10 dkg margarin
1 kávéskanál só
fél kávéskanál sütőpor
kb. 1,2 dl melegvíz

50 dkg csirkemell
olívaolaj
mustár
fokhagyma
24 dkg vörösbab
28 dkg kukorica
1 üveg sűrített paradicsom (36 dkg)
fél fej jégsaláta
kígyóuborka
só, cukor, színes bors, borsikafű, oregano, majoranna, szerecsendió, curry

Öntetek:
3 szem paradicsom
egy nagy doboz tejföl
1,5 fej főzőhagyma
újhagyma
fokhagyma
só, cukor, színes bors, bazsalikom

A csirkemellet felcsíkozzuk, majd bepácoljuk mustárral, olívaolajjal, fokhagymával és a fűszerekkel  (só, színes bors, borsikafű, oregano, szerecsendió, curry) ízlés szerint. Betesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. 

Ezt követően elkészítjük a kétféle öntetet. Az első a tejfölös, melyhez veszünk egy nagy doboz tejfölt, kikeverjük sóval, borssal, hozzáadunk egy fél fej főzőhagymát feldarabolva, majd egy-két gerezd fokhagymát is. Kis tálkába öntjük és félretesszük. A salsa szószhoz, pedig összeturmixolunk 3 szem paradicsomot, egy fej főzőhagymával, ízlés szerinti fokhagymával, egy evőkanál sűrített paradicsommal és sóval, borssal, bazsalikommal. Az elkészült mártásokat hűtőben pihentetjük tálalásig. 

A feltéthez a babot és a kukoricát összekeverjük és a maradék sűrített paradicsom hozzáadásával (1,5 evőkanalat félretéve belőle) feltesszük főni. Fűszerezzük ízlés szerint (só, cukor, színes bors, borsikafű, oregano, majoranna, szerecsendió, fokhagyma) és kb. 8-10 perc takarék lángon való főzés után már el is készül, lehet félretenni. 

Nekilátunk a tortilla lapok begyúrásához. 42 dkg lisztet összekeverünk a sütőporral, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a 10 dkg margarint. Végül kb. 1,2 dl meleg vízzel tésztát gyúrunk belőle. Negyed órára félretesszük konyharuhával letakarva, végül az idő leteltével 8 részre osztva kerek lapokat nyújtunk ki belőle lisztezett felületen. Egy nagy palacsintasütőt előveszünk és abban zsiradék hozzáadása nélkül egyesével kisütjük., mintha palacsinta lenne. Mikor egyik fele szint kap, megfordítjuk és jöhet a másik oldala. Ha egy megsült egy nagy tálra helyezzük és mindig konyharuhával lefedve hagyjuk hülni, hogy megpuhuljon. (Amennyiben nem fedjük le ropogóssá válik, így egy esti filmezéshez az elkészült lapokat feldarabolva, az elkészült öntetekkel tálalva is lehet egy opció. :) )

Utolsó lépésben megsütjük a csirkemellet. Először pirítjuk, hogy kívülről kérget kapjon, majd kevés vízzel és 1,5 evőkanál sűrített paradicsommal elkeverve pároljuk, míg meg nem puhul, de nem kell sok neki. Közben a friss zöldségeket megmossuk, az uborkát vékonyan felcsíkozzuk, a jégsalátát pedig levelekre szedjük. 

Most már kezdődhet az összeállítás. A tortilla lapra helyezünk a csirkemellből, a babos-kukoricás feltétből, a friss zöldségekből és leöntjük a különböző szószokkal. Egyik oldalát kissé ráhajtjuk, majd a mellette levő mindkét oldalt egymásra borítjuk, így könnyen tálalható. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...