2013. május 17., péntek

Svéd mandulatortából lett születésnapi meglepetés

Egy újabb szülinapi torta, melynél ügyelni kellett, hogy legyen benne gyümölcs, de kerülendő a tejszínnek és a lisztnek a használata egyaránt. Így a legjobb választásnak a svéd mandulatorta tűnt. Az alap receptre Strawberry blogján találtam rá, majd ezt alakítottam át egy kis ötleteléssel egy háromszintes meglepetésnek, melynek tésztája tömény mandula, a közte lévő rétegben a vanília és az eper találkozása, a tetején pedig a pirított mandula és a fehér csoki garantálja a megfelelő ízek harmóniáját.




Hozzávalók:
6 tojásfehérje
18-20 dkg nádcukor
35 dkg finomra darált mandula
10 dkg darabos mandula

Krém:
6 tojássárgája
2 púpozott evőkanál keményítő
3 dl tej
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliaaroma

Eperszósz:
25 dkg eper
2 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor

Díszítés::
kb. 6-7 dkg szeletelt mandula
15 dkg fehér csokoládé

A mandula darálásával kezdjük el a tészta összeállítását. 35 dkg mandulát teljesen finomra összedarálunk a nádcukorral együtt, majd a maradék 10 dkg mandulát apró darabokban keverjük hozzá. Ezt követően a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a cukros-mandulás keveréket. Egy sütőpapírra 3 db 22 cm átmérőjű kört rajzolunk, így elosztjuk a masszát három felé, elsimítjuk és 170  fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük a lapokat. Rácsra réve hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a  sütőpapírt az aljukról. 

Nekilátunk a krém elkészítéséhez. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, a vanília aromával, majd a tej hozzáadásával feltesszük főni. Akkor jó az állaga, ha egy sűrű pudingra emlékeztető krémet kapunk. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, majd hűtőben hidegre lehűtjük. Habverővel ezt követően még át lehet keverni, hogy biztosan sima krémet kapjunk. 

Következő hozzávaló az eperszósz. Egy lábosban feltesszük a megmosott és összeturmixolt epret, a kétféle cukor hozzáadásával. Felforraljuk és hagyjuk forrni 5-10 percet. Ekkor levesszük a lángról és szintén lehűtjük. 

Végül a mandulát megpirítjuk egy teflon serpenyőben, a fehér csokoládét feldaraboljuk és a kihűlt mandulához keverjük. Jöhet a torta összeállítása. 

Az első tortalapra rákenjük a vanília krém egyharmadát. Erre jöhet egy vékony réteg eperszósz és a következő tortalap. Így folytatjuk míg be nem fedjük az utolsó réteget is. Ekkor a tetejét megszórjuk a csokis - pirított mandula keverékével és visszatesszük a hűtőbe a kész tortát még legalább egy órára. Tálaláskor  a tortaszeleteket a megmaradt eperszósszal leöntve tálaljuk.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...