2013. június 3., hétfő

Cseresznyés pite

Elég korai cseresznyefánk van, így nálunk már véget is ért a szezon. Az idei termés 17 üveg lekvárra, 4 üveg szörpre, cseresznyelevesre és egy cseresznyés pitére volt elegendő. 

Már sokszor készítettem különböző variációkban pitét, de ez a cseresznyés eddig a legjobb. A tészta kellően átsült, a töltelékből egy összefüggő réteg lett, melyben a cseresznye darabkák még éppen érződnek, a teteje pedig édesen roppanós. 




Hozzávalók:
30 dkg liszt
18 dkg margarin
3 evőkanál porcukor
6 evőkanál hideg víz

Töltelék:
65 dkg cseresznye kimagozva
16 dkg cukor
1,5 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál liszt
kb. 2 dkg margarin
vanília aroma
fahéj
1 tojás sárgája + cukor a tetejére

A tészta száraz hozzávalóit elmorzsoljuk a margarinnal, majd a hideg víz hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. Hűtőbe téve kb. 60 perc pihentetés után tökéletes lesz az állaga. Közben a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és ízlés szerinti fahéjat, vanília aromát. Ezután a tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk, a pitesütő tálba helyezzük, és a széleit rányomkodjuk. Beleöntjük a gyümölcsös tölteléket, a margarint kis darabokban szétoszlatjuk a tetején. Közben kinyújtjuk a tészta másik felét is, amit csíkokra felszeletelünk. Keresztbe rakjuk a gyümölcsökön, a széleit rányomkodjuk a tésztára, majd a tetejét megkenjük a tojás sárgájával és kevés cukrot szórunk rá. 


Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon kb. 50 percig sütjük, majd  160 fokra mérsékelve a hőt még kb. 10 percre a sütőben hagyjuk. Tálalás előtt várjuk meg, hogy legalább szoba hőmérsékletűre hűljön, ezt követően szeletelhető. 


És íme a leszedett termés egy része:

2 megjegyzés:

  1. A mi cseresznyénk éppen most érik. Pitére fel!!!:)

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes recept, másodszorra készítem, de nem utoljára. Köszönöm.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...