2012. május 2., szerda

Biscotti vagy ahogyan Toscanában nevezik "Cantuccini"



Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg cukor
10 - 10 dkg aszalt áfonya és aszalt fekete cseresznye
10 - 10 dkg egész mandula és kesudió
1 narancs és 1 citrom reszelt héja
4 dkg olvasztott vaj
4 tojás
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
csipet só

A tojásokat, a vajjal és a cukorral addig keverjük, míg kivilágosodik, majd hozzáadjuk az időközben elkevert  lisztet a sütőporral, fahéjjal, reszelt citrom - narancshéjjal és csipet sóval. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az aszalt gyümölcsöt és a magokat négy felé osztjuk és így csinálunk négy különböző kupacot belőlük: áfonya-kesudió, áfonya-mandula, fekete cseresznye-kesudió, fekete cseresznye-mandula. (Ha héjas mandulánk van, akkor forrásban lévő vízbe szórva - kb. fél perc elegendő - , már könnyen eltávolítható a külső rétege.) 
A tésztát szintén négy felé választjuk, mindegyikhez hozzágyúrjuk az egyik halmaz tartalmát és lisztezett felületen hengereket formázunk belőlük. Amennyiben nagyon ragadós lenne a tészta állaga, még tehetünk hozzá kevés lisztet. Kicsit meglapítjuk a tetejüket és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Kb. fél óra alatt megsütjük, majd felszeleteljük 1-1,5 cm-es darabokra és visszatéve a sütőbe még 10 percig pirítjuk. Ha a teteje nem kap színt, a sütiket megfordítva visszatehetjük még 5-10 percre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd fémdobozban tároljuk míg el nem fogy.

Amennyiben nem szeretnénk egyszerre megsütni a teljes adagot, az összegyúrt tésztát folpackba csomagoljuk és hűtőben tárolva, pár nappal később is elővehetjük. Tapasztalatom szerint ez a pár napos pihentetés nem is tesz rosszat neki, mintha az ízek jobban egybeolvadnának. :)

A süteményt ropogósága miatt, kiválóan alkalmas borba, kávéba, kakaóba vagy teába mártogatva fogyasztani. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...