2012. december 25., kedd

Gesztenyével töltött pulyka - Hasselback burgonyával



Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók:
kb. 4 kg-os bébipulyka
25 dkg gesztenyepüré (natúr)
12 dkg csirkemáj
14 dkg darált sertéshús
1 tojás
1 tejbe áztatott szikkadt zsemle
1 marék mandula
10 dkg rumba áztatott aszalt szilva
só, bors, szerecsendió

Sütéshez:
fél szál répa
egy fej vöröshagyma
hat gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
5 dkg fűszervaj ( vaj összekeverve tárkonnyal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal, borsikafűvel)

A töltelék összeállításával kezdjük a pulyka sütést. Először egy szikkadt zsemlét felkarikázunk, megpirítjuk, majd egy tálba helyezve apró darabokra tépkedjük, leöntjük egy kevés tejjel és állni hagyjuk. Az aszalt szilvát felaprítjuk és kevés rummal meglocsoljuk. Közben a májat és a mandulát apró darabokra vágjuk, összeforgatjuk a darált hússal, a gesztenyével, a tojással, majd végül a kinyomkodott zsemlével és szilvával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd a megtisztított pulyka bőre alá és hasüregébe töltjük. Hústűvel összefogjuk a kényes területeket, a lábait cérnával megkötözzük, majd rácsra helyezzük. A fokhagyma gerezdeket hámozás nélkül, késsel kicsit meglapítva a tepsibe tesszük, a répát négybe vágjuk, a vöröshagymát kettőbe és mind mehet mellé. Alá öntjük a vörösbort, a fűszervajat elosztjuk  a pulykán és alufóliával lefedve, 180 fokon előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt megpároljuk (néha meg lehet locsolni a levével). Ezt követően a fóliát levéve 15 perc alatt 200 fokon megpirítjuk és már tálalhatjuk is. 






Hasselback burgonya


Hozzávalók:
8 szem burgonya (kb. 1 kg)
4 evőkanál olvasztott vaj
6 evőkanál szőlőmagolaj
2 narancs leve
1 evőkanál méz
só, bors

A burgonyákat meghámozzuk, félbevágjuk, szorosan beirdaljuk őket majdnem az aljáig és egy nagy tepsibe tesszük őket. Az olvasztott vajjal megkenjük a tetejüket, a szőlőmagolajat aláöntjük és kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Ezalatt  a narancslevet a mézzel és fűszerekkel addig főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön és ezzel kenjük meg a burgonya tetejét, majd visszatesszük még pirítani kb. 10-15 percet, majd ez is tálalható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...