2012. december 26., szerda

Rachel Allen: Mogyorós vajkaramelles csokispite



Hozzávalók: (26 cm-es tortaforma vagy piteforma)

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2,5 dkg porcukor
1 kis tojás felverve
10 dkg barnacukor
3 evőknál víz
5 dkg vaj
75 ml tejszín
15 dkg durvára aprított, megpirított  mogyoró
20 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín


A lisztet és a hideg vajat kézzel elmorzsoljuk, majd homogénre gyúrjuk a cukorral és a felvert tojással. Centis koronggá lapítva folpackban 20 percet pihentetjük a hűtőben. Ezután kézzel pár perc alatt átgyúrjuk, lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra gyújtjuk, majd a sodrófára feltekerve helyezzük a formába. A tésztára sütőpapírt teszünk, rizst öntünk rá és 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Az utolsó percekben a sütőpapírt, rizst levesszük és pirítjuk a tetejét is. 
Közben a cukrot kerámia bevonatú lábosba rakjuk, rákanalazzuk a vizet, és keverés nélkül kb. 10 perc alatt közepes lángon karamellizáljuk. A tejszínt felforrósítjuk, a karamellt lehúzzuk a tűzről, ráöntjük a forró tejszínt, elkeverjük és visszatesszük kis lángra, hogy teljesen összeolvadjon, majd a legvégén hozzáadjuk a vajat. A durvára vágott mogyorót a tésztára terítjük, ráöntjük a karamellt és hűlni hagyjuk. A tejszínt felforrósítjuk és a kockákra tördelt étcsokira öntjük. 5 percig állni hagyjuk, simára keverjük, majd a torta tetejére öntjük. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...