2012. február 27., hétfő

Répás gombóckák avagy egy újabb érdekesség

Úgy gondolom, ha röviden kellene jellemeznem, akkor pár szó elegendő: nem mindennapi és egészséges. 
Napokon keresztül foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon mit lehet még a répából kihozni a megszokott ételeken kívül. Ekkor kaptam egy jó kis tippet, melynek alapötletét felhasználva, nekiláttam egy újabb érdekesség megalkotásához.



Hozzávalók:
40-50 dkg sárgarépa
30 dkg darált keksz
8 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
1 narancs héja és leve
1 citrom héja és leve
2 teáskanál vanília aroma
kb. 2 teáskanál margarin
fahéj
aszalt gyümölcs, mandula (opcionális)

A sárgarépát megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk és konyhai aprítóban összedaráljuk. A fele mennyiséget egy teflon bevonatú serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a margarint, 5 evőkanál cukrot és fahéjat ízlés szerint. Amennyiben aszalt gyümölccsel is ízesítjük, azt felaprítva ekkor hozzáadjuk. Kevergetve hagyjuk, hogy a leve elpárologjon és kicsit karamellizálódjon. Ezt követően tűzről levéve egy keverőtálba tesszük, rövid ideig hagyjuk hűlni, majd hozzáöntjük a répa másik felét, a darált kekszet (egy kis részét félreteszünk a külső burokhoz), a mézet, a narancs és citrom levét, a reszelt héjakat és vanília aromával ízesítjük. 
Végül a darált kekszet elkeverjük a maradék cukorral, megkaramellizáljuk és ebben forgatjuk meg a kézzel formázott gombócokat. Amennyiben mandula is akad kéznél, lehet karamellizált mandulás bundát is készíteni. Tálaláskor baracklekvárt, tejszínhabot vagy mindkettőt adunk mellé.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...