2012. március 5., hétfő

Fahéjas csigák - kávés sziruppal leöntve

A fahéj, a karamellizált cukor és a kávé a lehető legjobb párosítás, mellyel sok elismerést lehet bezsebelni széles körben. Annak meg különösen örülök, hogy a kaphatunk még??? csillogó szemek is rám találtak, a válasz pedig természetesen igen volt, mert nem kevéssel készültem a filmezős estére... :)))


Hozzávalók:
70 dkg liszt
50 dkg cukor
12 dkg margarin
0,5 l tej
1 csomag szárított élesztő
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál fahéj
kb. 1,5-2 dl kávé
1 evőkanál víz

A 2,5 dl tejet, a vajjal és 10 dkg cukorral összemelegítjük, majd tűzről levéve hozzáöntjük a tej másik felét. Beleszórjuk az élesztőt és lefedve felfuttatjuk kb. 10 perc alatt. Ezután 50 dkg liszttel és egy fakanállal sima tésztát keverünk belőle, majd egy órán át letakarva kelesztjük meleg helyen. 10 dkg lisztet, sütőport és szódabikarbónát elkeverünk, a kelt tésztába belegyúrjuk, majd a maradék 10 dkg lisztből annyit dagasztunk még hozzá, amennyit felvesz. 
Lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, legegyszerűbb, ha egy hosszú rudat sodrunk és azt nyújtjuk ki széltében. Ezt követően megszórjuk 20 dkg cukor és 2 evőkanál fahéj keverékével, feltekerjük és egy éles késsel kb. 1-1,5 cm-es csíkokra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Közben a maradék 20 dkg cukrot egy teflon serpenyőben karamellizáljuk és mikor már szép barna, hozzáadunk 1 evőkanál vizet, majd a kávét is hozzáöntjük. Tálaláskor ebből kanalazunk a csigák tetejére. 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...