2012. március 26., hétfő

Sajttorta fehércsokis krémmel, eperrel és kandírozott citrommal

Szülinapi tortakreációk egy újabb elkészült alanya, mely ízében és színvilágában tükrözi ezt a fantasztikus napsütéses, meleg időt. 



Hozzávalók:
18 dkg teljes kiőrlésű darált keksz + 7 dkg háztartási keksz
10 dkg margarin
50 dkg Mascarpone
16 dkg Philadelphia krémsajt
15 dkg cukor
3 tojás
1,5 evőkanál finomliszt
2 evőkanál vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 dl tejföl

Krémhez és a tetejére:
10 dkg fehércsoki
10 dkg krémsajt
2,5-3 dl tejszín + 2-3 evőkanál porcukor
2 citrom
20 dkg cukor
30 dkg eper

A darált kekszet az olvasztott margarinnal elkeverjük és egy 24 cm-es kivajazott tortaformába nyomkodjuk. 170 fokon előmelegített sütőben kb. 5 perc alatt megsütjük. Ezalatt a sajtkrémet habverővel habosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt, a lisztet és tovább keverjük. Végül citromhéjjal, vaníliaaromával ízesítjük, a tojásokat beleütjük. Egy utolsó keverés, majd a kihűlt tortalapra simítjuk a krémet és 170 fokon kb. egy óra alatt készre sütjük (időnként kicsit emeltem a hőfokon, mert nem sajt sütőt használtam, így kísérletezni kellett). Akkor jó, ha a teteje aranybarna, a szélei már kezdenek szilárdulni, de a közepe még kicsit kocsonyás. Sütőajtót résnyire kinyitva hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. 


A krémhez a csokit gőz fölött megolvasztjuk és a a habosra kevert krémsajthoz adjuk, majd a torta tetejére kenjük és visszatesszük a hűtőbe.
A citromot egy éjszakára vízbe ásztatjuk, majd kb. 1cm-es karikákra vágjuk, majd azokat is félbe. Egy lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Negyed órát forraljuk, majd leöntve a vizet ezt még egyszer megismételjük. Ezt követően a leszűrt citromhoz 2 dl vizet és 20 dkg cukrot adunk és 50 percig forraljuk kis lángon. Végül sütőpapírra téve, sütőben vagy party grillben szárítjuk és karamellizáljuk. 


Tálalás előtt a tejszín felverjük a porcukorral, beborítjuk vele a torta tetejét, ráhalmozzuk a szeletelt epreket és a kihűlt kandírozott citromokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...