2012. március 5., hétfő

Fügés csigák

Már régóta szemeztem a polcon álló fügelekvárral, hiszen ha már a kertben terem füge, akkor illene valamit készítenem is belőle. Mivel lekvár minden évben kerül eltevésre ebből a gyümölcsből is, már csak a felhasználására kellett kitalálnom valamit. És ekkor találkoztam "piszke blogján" egy nagyon jó kelt tésztás recepttel, amit muszáj volt kipróbálnom. Eddig mindig friss élesztővel dolgoztam, viszont most a szárított került sorra és teljesen elégedett vagyok vele, főleg azért mert előre meg lehet venni és ezáltal bármikor kéznél van, ha éppen ihletet kapok egy újabb finomsághoz és nem mellesleg szépen megkelt a tészta, akár csak a frisstől....


Hozzávalók:
70 dkg liszt
10 dkg cukor
12 dkg margarin
0,5 l tej
1 csomag szárított élesztő
1 púpozott kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
házi fügelekvár citromhéjjal ízesítve

A 2,5 dl tejet, a vajjal és cukorral összemelegítjük, majd levéve a tűzről hozzáöntjük a tej másik felét. Beleszórjuk az élesztőt és lefedve felfuttatjuk kb. 10 perc alatt. Ezután 50 dkg liszttel és egy fakanállal sima tésztát keverünk belőle, majd egy órán át kelesztjük meleg helyen, szintén letakarva. 10 dkg lisztet, sütőport és szódabikarbónát elkeverünk, a kelt tésztába belegyúrjuk, majd a maradék 10 dkg lisztből annyit dagasztunk még hozzá, amennyit felvesz. 
Lisztezett felületen téglalappá nyújtjuk, legegyszerűbb, ha egy hosszú rudat sodrunk és azt nyújtjuk ki széltében. Ezt követően megkenjük a fügelekvárral, feltekerjük és egy éles késsel kb. 1-1,5 cm-es csíkokra szeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...