2012. július 2., hétfő

Dobostorta

Apum névnapjára elhatároztam, hogy ebben az évben megsütöm kedvenc tortáját. Ugyan nem kicsit volt meleg a sütő előtt, de megérte. Eddig nem tudtam miért szereti ennyire, de ezt megkóstolva rájöttem, hogy én is imádom. Egyszerű a titka, jól kell elkészíteni, ragaszkodva az eredeti változathoz és semmi időspórolós megoldás. :)




Hozzávalók 6 db piskótalaphoz (20-22 cm-es forma): 
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
3 dkg vaj
6 tojás

Krém:
20 dkg cukor
10 dkg 70%-os étcsokoládé
20 dkg vaj vagy margarin
2 evőkanál kakaópor
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor

Teteje:
1 kávéskanál vaj
15 dkg cukor
pár csepp citromlé

A krémhez egy fém tálba a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd gőz fölött folyamatosan habosítjuk míg elkészül (kb. 5 perc a forrásban lévő víz felett). Ekkor levesszük, az apróra vágott étcsokoládét, a két evőkanál kakaóport beleszórjuk és átkeverjük. 4 óra alatt készre hűtjük a hűtőben. Ezt követően a szobahőmérsékletű margarinnal felhabosítjuk és már használhatjuk is. 

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezután a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a megolvasztott vajat hozzáöntjük, végül beleforgatjuk a lisztet és óvatos, könnyed mozdulatokkal a habot. Ezt több részletben készítettem, mivel egyszerre csak egy lapot tudtam megsütni és nem szerettem volna, hogy összeessen a tojáshab. Fogunk egy sütőpapírt, azon körberajzoljuk a torta alapját, majd megfordítjuk és a sablon mentén vékonyan rákenjük a tésztát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt még ötször megismételjük. 

A csokoládékrémet hat felé osztjuk és felvisszük az öt piskóta réteg közé, majd az egészet kívülről is befedjük. Egy kevés kémet félreteszünk, egy habzsákba vagy celofán zacskóba tesszük és a képzeletben felosztott 12 szelet végeibe 12 kis halmot nyomunk, ami végül megtartja majd a cukormázas piskótát. Ezután visszatesszük a hűtőbe kicsit hűlni. 

Közben előkészítjük a margarint és egy kést jól befedünk vele. A vajat megolvasztjuk, rászórjuk a cukrot és megkaramellizáljuk, majd pár csepp citromlevet adunk hozzá. Amennyiben hirtelen megsötétedne a cukor csak vegyük le a lángról és hagyjuk, hogy a saját hőjében tovább olvadjon, nem kell folyamatosan a láng fölött tartani. Ha elkészült ráöntjük a piskótalapra, az előkészített késsel kicsit elsimítjuk, majd a kés folyamatos margarinozása mellett óvatosan felszeleteljük a cukorréteget annyira, hogy a vágás mentén egészen elvékonyodjon. Egy pár perc eltelte után már könnyen elroppantva vághatóvá válik. 

A szeleteket rácsra tesszük és mikor teljesen kihűlnek, ferdén ráhelyezzük a tortára. A maradék csokikrémből még a torta közepére is teszünk egy kis díszítést. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...