2014. január 26., vasárnap

Karamellizált almatorta áfonyával megbolondítva



Hozzávalók:
30 dkg liszt
18 dkg margarin
4 evőkanál porcukor
6 evőkanál hideg víz
csipet só

Töltelék:
4 dl tej
1 tasak vaniliás pudingpor
4 evőkanál cukor
3 evőkanál aszalt áfonya
rum

4-5 darab alma
3 evőkanál méz
1 szűk evőkanál vaj
1 narancs leve
4-5 evőkanál rum
fahéj, szerecsendió

2 dl tejszin
2 csapott evőkanál porcukor

A tészta száraz hozzávalóit elmorzsoljuk a margarinnal, majd a hideg víz hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. Hűtőbe téve 20 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy pite formába beleférjen. Mikor a tálba belenyomkodtuk a tésztát, kicsit megszurkáljuk villával és 190 fokon készre sütjük. Az első 20 percben ezt még vakon tesszük, majd az utolsó 10 percben szabadon sütjük készre.

A krémhez az aszalt áfonyát beáztatjuk annyi rumba, hogy ellepje, majd 2 órával később a pudingot elkészítjük a szokásos módon. A pudingport 2 dl tejjel és 4 evőkanál cukorral elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk az aszalt áfonyával és rummal, belekeverjük a sűrű masszát és krémet főzünk belőle. A kész pudingot kevés vanília aromával ízesítjük. Langyosra hűtve a kész tésztára öntjük.

Közben az almát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük. A mézet megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a rumot és a narancs levét. Ebben a szirupban elkeverjük az almát, fűszerezzük ízlés szerint és pár percig hagyjuk puhulni. Végül langyosra hűtve a torta utolsó rétegeként a krémre terítjük, majd hűtőben hagyjuk pihentetni jó pár óráig. Tálaláskor a tejszínt kemény habbár verjük a porcukorral és a torta mellé tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Ha van kedved játszani egy kicsit, akkor nézz be hozzám:
    http://csibekalandok.blogspot.com/2014/01/ismerjuk-meg-egymast-ez-vagyok-en-csibe.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...