2012. december 26., szerda

Mézeskalács házikó






Hozzávalók:
38 dkg liszt
17 dkg porcukor
2,5 dkg margarin
2 tojás
2 evőkanál méz
1 púpos kiskanál szódabikarbóna
fél zacskó mézeskalács fűszerkeverék

Fehér mázhoz:
tojásfehérje (tojásfehérjénként kb. 20 dkg porcukor)
porcukor
pár csepp citromlé

Piros mázhoz:
piros ételfesték
zselatin
víz

Díszítés:
szeletelt mandula
cukorkák

Az összes hozzávalót jól összedolgozzuk, majd  a tésztát rövid ideig pihentetjük. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és a mellékelt sablon segítségével (mérete növelhető) körbevágjuk a ház elemeit. Az alapzatot tetszőleges méretűre és formájúra szaggatjuk, amire a házikót majd felépítjük.



Enyhén vajazott, lisztezett tepsiben 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 10 perc). Amennyiben marad tészta készíthetünk még egyéb szépségeket, például mézeskalács szívet is. A fentiekben erről is látható egy kép.

A sütést követően hagyjuk kihűlni, majd cukormázzal megfestjük az alapot. A teljesen fehér felületeket úgy oldjuk meg, hogy a mézeskalács elemek széleit, körvonalait beírókázzuk és vízzel hígított cukormázzal befedjük. A tetejét pirosra színezett zselatinnal festjük meg, előtte a tető elemeinek széleit szintén írókázzuk. Végül egy nap száradás után minden elemet összeillesztünk a cukormázzal és szeletelt mandulával, cukorkákkal díszítjük.  


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...