2013. október 21., hétfő

Erdélyi csorba

Szombaton egy ünnepi ebéddel készültem, az új konyha felavatása és kipróbálása végett. Próbáltam az ízeket és a fogásokat úgy összeállítani, hogy passzoljanak egymáshoz, felhasználva az ősz nyújtotta sajátos alapanyagokat. Így elmaradhatatlan hozzávalónak tűnt a sütőtök, a mazsola és a lakásavatóra vett mazsola borlikőr. 
Kezdő fogásnak a csorbát választottam, mivel nyáron jártunk Erdélyben és azóta emlegetjük, hogy ezt a levest ki kell próbálni. Növendék helyett sertéscombból készítettem, de ez örök kedvenc lesz. Kis adagot nem is érdemes készíteni belőle, így két főre három napra is elegendő lehet a mennyisége. :)


Hozzávalók:
kb. 50 dkg sertéscomb
3 szál sárgarépa
fél zeller
egy nagy szem krumpli
egy kisebb fejes káposzta fele
három marék fagyasztott zöldborsó
egy csokor petrezselyem
egy fej vöröshagyma
sűrített paradicsom (70g)
1 kis doboz tejföl
egy evőkanál liszt
olaj
só, bors, pirospaprika, vegeta naturella, borsikafű

A zöldségeket megmossuk, hámozzuk, majd a sárgarépát, a zellert és a sertéscombot felkockázzuk. A vöröshagymát feldaraboljuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadunk egy kevés pirospaprikát, a husit ráborítjuk és fehéredésig folyamatosan forgatva pirítjuk. Ezt követően mehet hozzá a sárgarépa, a zeller, majd a sűrített paradicsom is. Sózzuk, borsozzuk, a vegetából is szórunk rá, ízesítjük borsikafűvel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Rászórjuk a petrezselymet és elkezdjük főzni. Mikor már félig puha a hús, még hozzárakjuk az előzőleg felkockázott krumplit, a felcsíkozott káposztát, majd mikor majdnem késznek érezzük a zöldborsót is beleszórjuk. Ha minden kellően megpuhult a tejfölt kikeverjük a liszttel egy mély tálkában és a forró levesből fokozatosan adunk hozzá 3-4 merőkanál levet. Mikor csomómentesre elkevertük finoman a leveshez adjuk, közben kevergetjük. Végül egyet forralunk még rajta és lehet is tálalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...