2013. október 22., kedd

Narancsos-mézes-rozmaringos sült oldalas, sütőtökpürével


Hozzávalók:
80 dkg sertésoldalas
1 narancs leves
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál méz
1 evőkanál szőlőmagolaj
1 evőkanál olaj
1,5 evőkanál worcestershire szósz
só, bors, szerecsendió, rozmaring

A húst négy darabra vágjuk és lemossuk, hogy a csontszilánkok ne kerüljenek az ételbe.  Kicsit besózzuk és egy sütőtálba tesszük. Közben a narancs levét kifacsarjuk, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a mézet, az olajat, a worcestershire szószt, valamint ízlés szerint a fűszereket. Ezután ráöntjük ezt a szószt a húsra, lefedjük fóliával és 170 fokon előmelegített sütőben 80 perc alatt megsütjük. Ha megpuhult levesszük a fóliát és pirosra sütjük az oldalast, miközben a mézes- narancsos- fűszeres páccal időnként meglocsoljuk.

Sütőtökpüré 
1 kg-os sütőtök
2 narancs leve
1 citrom leve
2-3 gerezd fokhagyma aprítva
1 evőkanál méz
só, bors, szőlőmagolaj

A sütőtököt meghámozzuk, a magokat kikaparjuk és felkockázzuk. 3 evőkanál szőlőmagolajon megpirítjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Akkor jó mikor kezd szétesni a szerkezete, foszlóssá válik. A narancs és a citrom levét, a fokhagymát, a mézet, valamint a fűszereket hozzáadjuk. Összefőzzük, míg teljesen megpuhul, majd botmixerrel pürésítjük. Érdemes megkóstolni, mert ilyenkor lehet megfelelően beállítani még az ízeket, ha nem lett volna jó az arány.
Tálalásig langyosra hűtöttem, majd egy tányérra halmozva, közepében a forró sült oldalassal tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...