2013. október 14., hétfő

Szőlődzsem

Egy kihagyhatatlan recept, amit tényleg érdemes kipróbálni. Sajnos már több hónapja nem volt időm új ételek kipróbálására, na meg persze a fotós munkálatokhoz sem jutottam volna hozzá, de a lakásfelújítás végéhez közeledve nem bírtam tovább várni. Mivel múlt héten muszáj volt leszedni az összes szőlőt, így itt volt a remek alkalom, hogy az eddig eltett cseresznye-, barack- és ringló lekvár mellé ez is bekerüljön a polcra.
Eleinte próbálkoztam külön befőzni a szőlőket fajták szerint válogatva, de a végére kialakult a megfelelő kombináció, amiben négy fajta elegye adja ezt a fantasztikus és harmonikus ízélményt. A fajták, amiket használtam egy negyed Izabella, egy negyed Othello, egy negyed saszla és egy utolsó negyed rózsaszín húsú szőlő, aminek a nevét nem tudom.




Hozzávalók:
 kb. 1,8 kg szőlő, melyből kb 1,3 l folyadék lesz
30-32 dkg cukor
1 tasak Dr. Oetker dzsemfix  3:1

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, majd egy nagy lábosban feltesszük főni. 50-60 perc lassú tűzön való forralás után levesszük és egy szűrőn keresztül lepaszírozzuk. Így a magok eltávolíthatóak, a rostokból pedig egy kisebb mennyiséget vissza lehet nyerni. Ezt követően kimérjük a cukrot, elkeverjük benne a dzsemfixet és hozzáadagoljuk a kinyert gyümölcsléhez. Ekkor visszatesszük a tűzhelyre, kevergetés mellett felforrósítjuk és kb. 5 percre forrni hagyjuk. Közben az elmosott befőttes üvegeket tepsire tesszük és a forró sütőben kisütjük, hogy teljesen sterilek legyenek. A dzsem elkészültével üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 10 percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Hidegen, pedig mehet az éléskamra polcaira felsorakozni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...