2012. szeptember 29., szombat

Citromos tonhalas penne



Hozzávalók:
50 dkg penne tészta
3 darab konzerv tonhal (24 dkg)
1 darab kaliforniai/pritamin paprika
2-3 darab paradicsom
10 cm-es póré hagyma darab
2 -3 gerezd fokhagyma
1 doboz konzervkukorica
1 citrom leve és félnek a héja
olívaolaj
só, bors

A tésztát sós vízben kifőzzük, ezalatt a zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk és egy nagy tálba helyezzük.  A fokhagymát felaprítjuk, a fél citrom héját lereszeljük, majd a levét ráfacsarva, sóval - borssal ízesítve az egészet összekeverjük. A tonhalat hozzáforgatjuk és a konzervekben maradt olajat ráöntjük. A lecsepegtetett tésztát hozzáadjukk, a végén pedig olívaolajjal az egészet enyhén meglocsoljuk. Tálaláskor egy vékony szelet citrom karikát helyezünk a tányérra.  

2012. szeptember 23., vasárnap

Erdei gyümölcsös belga csokitorta

Egy igazi szülinapi torta kreáció. A csokis rész önmagában lágy és krémes, a tetején lévő citromos réteg a gyümölcsökkel pedig ellensúlyozzák a töménységét. 
Már készítettem hasonló édességet, de mostanra sikerült eltalálni a tökéletes hozzávalókat és sütési időt. Érdemes megpróbálkozni vele, mert felejthetetlen élmény. Legközelebb elkészítve majd több kép is lesz, de most csak ez a szelet maradt, azért ez mindent elárul. :)



Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé (70%-os)
6 tojás
13 dkg margarin
10 dkg cukor
5 dkg liszt
fahéj, szerecsendió, csipet só

A tetejére:
20 dkg áfonya
15 dkg málna
15 dkg szeder
25 dkg mascarpone
1 citrom héja és egy félnek a leve
porcukor

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A csokoládét és a margarint hőálló edénybe tesszük és gőz fölött folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, de óvatosan, hogy ne forrósodjon túl, csak éppen hogy elolvadjon. Ezt követően a tojássárgákat fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáöntjük a lisztet, a fűszereket, a csokikrémet, végül finom mozdulatokkal beleforgatjuk a habot is. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, majd beleöntjük a masszát. 180 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Még melegen kivesszük a formából és fejjel lefelé fordítva rácson hagyjuk pihenni egy rövidebb ideig, mivel még kicsit folyékony a belseje egy idő után óvatosan vissza kell fordítani, és így hagyni míg teljesen lehűl. 
Közben a mascarponét a citromhéjjal, a fél citrom levével, valamint ízlés szerinti porcukorral összekeverjük , majd a kihűlt sütire kenjük. A tetejét a megmosott gyümölcsökkel vegyesen megszórjuk.  

2012. szeptember 17., hétfő

Kakaós csiga élesztő nélkül

Gabriella blogján akadtam rá erre az igazán egyszerű receptre. Már többször terveztem, hogy ismét nekilátok egy igazi kelt tészta elkészítésének, de eddig a nyári meleg tartott vissza, most meg az idő hiánya. Így maradt a gyorsított változat, de nem bántam meg, mert nagyon finom. Tetszik az alaptészta recept, biztosan sokszor megsütöm még és talán más ízváltozatokban is kipróbálom. :)



Hozzávalók:
50 dkg túró
50 dkg liszt
20 dkg + 8 evőkanál porcukor
12 evőkanál olaj
1 csomag sütőpor
1 dl tej
nagy csipet só
4 evőkanál kakaópor

A túrót 20 dkg porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet és 10 evőkanál olajat. A sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a túrós masszával vegyítve tésztát gyúrunk belőle. Ezután lisztezett felületen két részletben kinyújtjuk kb. 3 mm vékonyra és 1-1 evőkanál olajjal megkenjük a felszínét. A kakaóport elkeverjük a maradék cukorral és egyenletesen megszórjuk vele a tetejét. Feltekerjük, kb. 1-1,5 cm vastag csigákat vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

2012. szeptember 14., péntek

Sült cukkinis - paradicsomos penne




Hozzávalók:
35 dkg penne
50 dkg friss ökörszív és sárga paradicsom meghámozva
1 db cukkini
1 kisebb pulykamellfilé
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl húsleves alaplé
olívaolaj
só, bors, színes bors, őrölt pirospaprika, oregano, majoranna, bazsalikom, borsikafű
kevés cukor

Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a feldarabolt pulykamellet, majd sózzuk, színes borsozzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával  és nagyon kevés víz hozzáadásával pároljuk 5-8 percet. Ezután levesszük a fedőt és pár percet alatt még átforgatjuk párszor.  Levesszük a lángról és félretesszük. Ezt követően a felaprított fokhagymát kevés olívaolajon szintén megpirítjuk, hozzáöntjük a maradék fűszereket (bors, oregano, majoranna, bazsalikom, borsikafű) majd az előzőleg feldarabolt paradicsomot, húsleves alaplét és addig főzzük lassan míg egy villával vagy kanállal szétnyomkodva egy majdnem teljes egészében egységes paradicsomlevet kapunk. (Egészen kis darabok azért maradhatnak benne.) Végül kevés só és cukor hozzáadásával beállítjuk a megfelelő ízeket. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és pár csepp olajon megforgatjuk. A cukkinit felkarikázzuk, kevés olívaolajon, sózva, borsozva pár perc alatt megsütjük mindkét felét, végül pedig mindent hozzákeverve a paradicsomszószhoz adunk. Átmelegítjük, majd kicsit állni hagyjuk, hogy a paradicsomot magába szívja a tészta. Tálaláshoz félretehetünk sült cukkini karikákat, amivel díszíthetjük az elkészült étel tetejét. 

2012. szeptember 8., szombat

Saláta az ősz ízeiben





Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
2 db körte
2 db lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kisebb répa
1 csirkemellfilé (kb.30 dkg)
15 dkg feta sajt
1 citrom leve
2 evőkanál mustár
8 evőkanál must
szójaszósz
szőlőmagolaj
só, fekete és színes bors

A zöldségeket megmossuk, pucoljuk, majd a jégsalátát nagyobb darabokra vágjuk, a körtét vékonyan felszeleteljük, a répát pedig sajtszeletelővel majdnem áttetszőre szeljük. A lilahagymát felkarikázzuk, egy teflon serpenyőben kevés cukorral karamellizáljuk, ezután kevés sóval, szójaszósszal átforgatjuk és rövid ideig pirítjuk. A csirkemellet felcsíkozzuk, kevés szőlőmagolajon kifehérítjük, színes borssal, sóval, szójaszósszal ízesítjük, majd 5 perc párolás után pirítjuk míg enyhe színt kap. A fokhagymát felaprítjuk és a csirkemellel, lilahagymával a salátához keverjük. A fetasajtot is rádaraboljuk és elkészítjük az öntetet. A citrom frissen facsart levét elkeverjük a mustárral, a musttal, pár csepp szőlőmagolajjal, sóval, borssal,  majd pár kanállal öntünk a salátára. A többit félretéve tálaláskor kínáljuk hozzá ízlés szerint.

Paradicsomos pite




Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1 tojás
1 evőkanál tejszín
1 kávéskanál só

3 db ökörszív paradicsom
20 dkg koktélparadicsom
5 szem sárga paradicsom
2 kisebb fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
egy nagy marék reszelt sajt
10 dkg mozzarella
1,5 dl tejszín
2 tojás
1 evőkanál mustár
1 evőkanál tejföl
5 evőkanál morzsa
só, színes bors (bővíthető még oregánóval, majorannával)

A paradicsomokat megmossuk, az ökörszív paradicsomot cikkekre daraboljuk, a lilahagymát is kisebb gerezdekre vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk és a mozzarellát felcsíkozzuk. Közben a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és egy pite tálba helyezzük. Megszórjuk morzsával,  rárakosgatjuk a paradicsomokat vegyesen, a lilahagymát, megszórjuk fokhagymával és a tejszín, tojás, mustár, tejföl, só, színes bors keverékéből készült öntettel befedjük. Megszórjuk a reszelt sajttal, mozzarella szeleteket ráhelyezzük, majd 190 fokon előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük

2012. szeptember 7., péntek

Tejszínes-gyümölcsös-kekszes

Mert sütés nélkül is lehet finomat készíteni. Érdemes kipróbálni, mikor idő vagy energia szűkében vagyunk, de mégis valami finomat szeretnénk tálalni. Az elismerés nem marad el. 

Köszönöm a segédkezést a kedvenc kóstolómnak :)



Hozzávalók:
30 dkg darált keksz
5 evőkanál porcukor
10 dkg margarin
5 dl tej
3 evőkanál cukor
3 kisebb alma
8 db szilva (kb. 25 dkg)
1 csomag vanília pudingpor
tejszín vagy habpor
fahéj, gyömbér, szerecsendió

A darált kekszet, a porcukrot és a margarint elmorzsoljuk, majd 1 dl tejjel összegyúrva egy kapcsos tortaforma aljában ellapítjuk. Ezután a gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk, almát meghámozzuk - négybe vágjuk, majd vékonyan mindet felszeleteljük. Közben három evőkanál cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a gyümölcsöket, fűszereket (ízlés szerint) és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Aki savanykásabban szereti ekkor tehet bele friss citromlevet. Ezt követően a pudingot elkészítjük 3 evőkanál cukorral - 4 dl tejjel, majd a gyümölcshöz forgatjuk. Kihűlt állapotban a kekszes tésztára simítjuk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap felvert tejszínnel egy újabb réteget helyezünk rá, majd pár óra hűtés után felszeleteljük és tálaljuk. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...