2012. január 5., csütörtök

Lila virágokkal díszített, citromos fondant torta

A szín és az íz nem véletlen, szülinapra készült egy régi barátnak..... :)



Hozzávalók a piskótához:
12 púpozott evőkanál liszt
12 evőkanál cukor
12 tojás
2 csomag vaníliás cukor
egy mokkáskanál sütőpor
1 csipet só

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük kemény habbá verni, miközben hozzá adagoljuk mindkét cukrot meg a sót. Akkor lesz jó az állaga, ha fejjel lefelé fordítva benne marad a keverő tálban. Ezután jöhet hozzá a tojások sárgája egyesével, majd fogunk egy fakanalat és a sütőporos lisztel már csak óvatosan átkeverjük, hogy a hab ne essen össze. A masszát elosztjuk két különböző méretű kapcsos tortaformába (24 és 26 cm-es), melyek alját sütőpapírral béleljük ki és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját hurkapálcikával kitámasztjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. 

Citromos krém:
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
15 dkg puha margarin

A tojásokat a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet és kisebb lángon folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről, kevergetve langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a reszelt  citrom héját és levét. Végül a vajjal habosra keverjük és megtöltjük vele a két félbevágott tortát. Nem lesz túl édes, inkább kellemesen citrusos.

Vajkrém fondant alá:
50 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
25 dkg vaj
kb. 3-5 evőkanál tejszín
egy kis csipet só

A vajat felhabosítjuk, hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, majd a tejszínnel javítjuk az állagát, hogy kenhető legyen. Kb. 10 perc keverés után éri el a megfelelő állagot. Ezzel vonjuk be a tortákat kívülről.

Fondant:
15 dkg marshmallow/pillecukor
1 evőkanál víz
kb. 50 dkg porcukor
margarin

Egy hőálló tálat kivajazunk és egy fakanalat is jól megkenünk margarinnal. A pillecukrot, a vizet a tálba öntjük és mikróban kb. 30-60 másodperc alatt megolvasztjuk, míg kissé szétfolyik, de nem kell teljesen homogénnek lennie. Ekkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át és fakanállal összekeverjük, majd ha már nem megy bevajazott kézzel elkezdjük gyúrni. Közben hozzáadagoljuk még a maradék cukrot, amennyit felvesz, ha túl kemény lenne vízzel bármikor puhítható. Gyúrás közben egy kevés margarint még részletekben hozzá szoktam tenni úgy, hogy a fondant felszínét többször átkenem vele. Az állaga akkor lesz jó, mikor olyan könnyen nyújtható és formázható, mint a gyurma.

Porcukrozott felületen kinyújtjuk kb. 2-3 mm vékonyra és mindkét tortát bevonjuk vele. Ezután lehet egymásra illeszteni, a súly miatt nem fog a két szint elcsúszni egymáson, de ha biztosra akarunk menni, nyugodtan hurkapálcikával is összeilleszthetjük.
Ételfesték segítségével egy kisebb adag fondantot megszínezünk lilára, melynek egy kis  részét jó szélesre kinyújtjuk. Ebből két kb. 2 cm-es csíkot levágunk, mellyel a tortát szegélyezzük az illesztés, valamint az alja mentén.
A virágoknak 24 óra száradás szükséges, ezért érdemes előbb elkészíteni. Papíron megrajzoljuk a szirmok formáját, majd egy éles késsel ezt körbevágjuk a kinyújtott fondanton. A virág fejére nem alkalmaztam sablont, a fondanton felvázoltam karcolással, majd szintén körbevágtam. A virágok és a szirmok tövéhez drótot szúrtam, hogy rögzíteni lehessen a tortán. A fondant mivel elég hajlékony, én egy tojástartót béleltem ki alufóliával és az aljában próbáltam meg a leveleknek és virágoknak megtartani a formáját. Majd, ami már kicsit megszáradt mehetett a tojástartó tetejébe. Rövid száradás után még ecsettel ráfestettem az ételfestékből, hogy még élethűbbek legyenek a virágok.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...