2012. január 4., szerda

Panettone, az olasz karácsonyi kalács

Halkan megjegyzem az olaszok tudnak valamit, sosem volt kedvencem a gyümölcskenyér, de ez valami isteni.



Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
kb. 3 dl langyos tej
4 tojás sárgája
15 dkg margarin + a forma kikenése
20 dkg kandírozott gyümölcsök (esetemben kandírozott földieper, vörösáfonya, papaya, mangó, szilva, barack apró darabokra vágva)
15 dkg mazsola
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só

Tetejére:
6 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor

Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál lisztet és cukrot szórunk bele, majd meleg helyen 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban sóval, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral elkeverjük, majd a tejes élesztővel, maradék cukorral, a tojássárgákkal és az olvasztott margarinnal elkezdjük dagasztani. Közben apránként mehet bele a langyos tej és letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Az idő leteltével finoman átgyúrjuk és beledagasztjuk a kandírozott gyümölcsöket. Egy panettone formát margarinnal kikenünk (én kuglóf formát használtam), a tésztát beletesszük és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt ismételten duplájára kelesztjük. 
Ezt követően előmelegített sütőben, alsó rácson, nagy lángon kezdjük sütni 10 percet, majd közepes lángon további kb. 30 percet hagyjuk bent (a sütő erősségétől függ). Közben figyeljük, mert nekem elkezdett barnulni a teteje, ezért sütőpapírral lefedtem, hogy ne süljön tovább. A 30 perc leteltével a tetejét megkenjük a vaníliás cukros, olvasztott margarinnal és további 15 percet sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük elkészültét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...