2012. január 5., csütörtök

Fondant torta első kísérlet

Vajas krémes Tank-torta eperdarabokkal


Hozzávalók a piskótához:
10 púpozott evőkanál liszt
10 evőkanál cukor
10 tojás
2 csomag vaníliás cukor
egy mokkáskanál sütőpor
1 csipet só

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét elkezdjük kemény habbá verni, miközben hozzá adagoljuk mindkét cukrot meg a sót. Akkor lesz jó az állaga, ha fejjel lefelé fordítva benne marad a keverő tálban. Ezután jöhet hozzá a tojások sárgája egyesével, majd fogunk egy fakanalat és a sütőporos lisztel már csak óvatosan átkeverjük, hogy a hab ne essen össze. A masszát elosztjuk két téglalap alakú tepsiben, melyek alját sütőpapírral béleljük és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját hurkapálcikával kitámasztjuk, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon. 

A kihűlt piskótából megformázzuk a tank alakzatát a rétegek szétvágásával és összeillesztésével, ahol gömbölyíteni kell, ott éles késsel megfaragjuk/lefaragjuk a felesleget. 

Tortakrém:
6 tojásfehérje
50 dkg cukor
75 dkg vaj
eper ízlés szerint

A tojásfehérjét a cukorral elkeverjük egy hőálló tálban habverő segítségével (nem kell kemény habbá verni), majd vízgőz fölé helyezzük és itt folytatjuk a keverést kb. 5 percig, míg jó habos nem lesz. Ekkor levesszük a gőzről és addig verjük míg ki nem hűl. Ezután hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű vajat és a krém egyenletes állagának eléréséig tovább keverjük.
Az tank alapját és tetejét külön-külön megtöltjük/összeragasszuk a krémmel és a felszeletelt eprekkel. Így lesz egy tankunk két részben, amit majd a fondanttal való bevonás után hurkapálcikával összeillesztünk.

Vajkrém fondant alá:
50 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
25 dkg vaj
kb. 3-5 evőkanál tejszín
egy kis csipet só

A vajat felhabosítjuk, hozzákeverjük a száraz alapanyagokat, majd a tejszínnel javítjuk az állagát, hogy kenhető legyen. Kb. 10 perc keverés után éri el a megfelelő állagot. Ezzel vonjuk be a tortát kívülről, mert a fondant alá mindenképp szükséges.

Fondant:
30 dkg marshmallow/pillecukor
2 evőkanál víz
kb. 1 kg porcukor
margarin

Egy hőálló tálat kivajazunk és egy fakanalat is jól megkenünk margarinnal. A pillecukrot, a vizet a tálba öntjük és mikróban kb. fél-1 perc alatt megolvasztjuk, míg kissé szétfolyik, de nem kell teljesen homogénnek lennie. Ekkor hozzáadjuk a cukor 2/3-át és fakanállal összekeverjük, majd ha már nem megy bevajazott kézzel elkezdjük gyúrni. Közben hozzáadagoljuk még a maradék cukrot ha szükséges, ha túl kemény lenne vízzel bármikor puhítható. Gyúrás közben egy kevés margarint még részletekben hozzá szoktam tenni úgy, hogy a fondant felszínét átkenem vele. Az állaga akkor lesz jó, mikor olyan könnyen nyújtható és formázható, mint a gyurma.
Ha marad a fondantból, mélyhűtőbe betéve bármikor felhasználható, csak mikróba be kell tenni rövid időre.

Tehát a torta bevonásához a fehér masszát megszínezzük ételfestékkel (a bolti nem igazán jó, erre külön kell venni speciális színezőt szaküzletben), majd porcukros, sima felületen kinyújtjuk és a torta mindkét részét külön bevonjuk vele. Ezután jöhet a torta összeillesztése alufóliával bevont hurkapálcikával középen, majd ezt követi a tankcső szintén a hurkapálcikás megoldás fondattal körbetekerve, az antenna fondanttal bevont fogpiszkáló és az egyéb díszítőelemek, aminek csak a fantázia szab határt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...