2012. január 5., csütörtök

Grissini magvakkal és sajttal

Mostanában az olasz konyha érdekességei kezdenek magukkal ragadni, így gondoltam, ha már úgyis akad élesztő a hűtőben, miért ne próbáljam ki... 
Az alap receptet kicsit átdolgoztam a saját ízlésemre, és így megszületett ez a kiváló ropogtatni való baráti összejövetelekhez vagy akár egy esti filmezéshez.



Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg trappista sajt reszelve
15 dkg magvak (napraforgómag, fenyőmag, tökmag)
12 g élesztő
kb. 3 dl víz
1/2 dl tej
1/2 dl olivaolaj
1 tojás
1 evőkanál só
3 gerez fokhagyma
egy kávéskanál cukor

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, majd hozzáöntjük az olívaolajat, a felfuttatott élesztőt, valamint a vizet apránként. Egy órán át meleg helyen kelesztjük, télen nagyon alkalmas erre a fűtőtest.
Közben a magvakat egy teflon serpenyőben enyhén megpirítjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét egy mozsárban durván összetörjük és ehhez hozzákeverjük a felaprított fokhagymát. A megkelt tésztához hozzágyúrjuk  a magvas-fokhagymás keveréket, majd lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra. Képzeletben elfelezzük, egyik részére rászórjuk a reszelt sajtot, a megmaradt pirított magvakat, a másik felét pedig ráhajtjuk és megnyomkodjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy éles késsel 2 cm széles csíkokra szeleteljük, a széleket érdemes kicsit megnyomkodni, hogy a magok ne hulljanak ki. A tésztacsíkok végeit mindkét oldalról ellentétes irányba megcsavarjuk, majd kivajazott tepsibe helyezzük.


Villával felvert tojással megkenjük a tetejüket és 20 perc alatt készre sütjük.
Érdemes mártogatóst készíteni hozzá az ízélmény miatt. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...