2012. január 27., péntek

Sütőtök krémleves pirított brióssal

Elhatároztam, hogy ma reggel a piacon indítom a napom, hogy friss alapanyagok után nézzek. Nem is kellett sokáig keresgélnem, hiszen sütőtök tényleg majdnem mindenhol kapható, így csak azt kellett megtalálnom, hogy hol a legszebb....


A reggeli vásárlás terméséből pedig megszületett egy igazán gyümölcsös ízhatású sütőtök krémleves, no meg persze az első próbálkozású cékla "chips". 



Hozzávalók:
40 dkg sütőtök
2 narancs leve és 1 héja
1 citrom leve és héja
1 alma
3 dkg vaj
1 dl tejszín
3 evőkanál méz
1 vaníliás cukor
2 briós
2 evőkanál tökmag
fahéj, gyömbér, szegfűszeg

A sütőtököt felvágjuk nagyobb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 2 nagy evőkanál mézet elkeverünk egy púpozott kávéskanál fahéjjal és rákenjük a tökdarabkákra. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 40 percet, majd 210 fokon még kb. 10-15 perc alatt éri el a megfelelő állagot. 


Ezalatt a narancs és citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, az almát meghámozzuk és felkockázzuk nagyobb darabokra. 3 dkg olvasztott vajjal, 1 evőkanál mézzel, vaníliás cukorral elkeverjük az almát, fűszerezzük ízlés szerint fahéj, gyömbér és szegfűszeg felhasználásával, majd tűz fölött hagyjuk egy rövid ideig pirulni. Végül hozzáöntjük a citrom és narancs levét, amivel kb. 10 percig hagyjuk főni. Az elkészült sütőtökről lefejtjük a héját, nagyobb darabokra vágjuk és ezt is hozzáadjuk a tűzön lévő gyümölcskeverékhez. Pár perc összeforralás után turmixoljuk, majd 1 dl tejszínt hozzáöntve visszatesszük a tűzre és még utoljára egyszer felforraljuk. Amennyiben nagyon sűrű lenne nyugodtan mehet hozzá egy kevés víz. 
Pirított tökmaggal és brióssal tálaljuk. Lehűtve és egy napot állni hagyva még finomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...