2012. június 18., hétfő

Cseresznyés Cobbler

Ez az az édesség, amiről már nagyon sok jót olvastam, így itt volt az ideje, hogy kipróbáljam mennyi is igaz a "szóbeszédből". Leginkább a tejszínes tésztájára voltam kíváncsi, hogy valóban el lehet-e érni, hogy egyszerre puha és ropogós legyen. Azt kell, hogy mondjam nem utoljára került a sütőbe cobbler. Elkészítése egyszerű, ízében letisztult és, ami számomra a legfontosabb kicsit emlékeztetett az aranygaluskára, persze élesztő nélkül. :) 
A gyümölcsök egyben maradtak, mivel nem főztem elő és a cseresznye nem lekvárosodik könnyen, de nem bántam meg. Majd legközelebb, egy másik ízváltozatban, már lehet az eredetihez hasonlóbb textúrájú gyümölcsréteggel is kipróbálom. 




Hozzávalók:
60 dkg cseresznye
1 nagy zöldalma
1 evőkanál keményítő
5-6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás
1,5 dl tejszín
só, fahéj

A cseresznyét kimagozzuk majd összekeverjük a felkockázott almával, három evőkanál cukorral, egy zacskó vaníliás cukorral és az egy evőkanál keményítővel. Egy nagy sütőtálat kivajazunk és ezt a keveréket beleöntjük. Közben a tészta hozzávalóit is összeállítjuk. A vajat, a tojást és 5 dkg cukrot kikeverünk, a sütőporos lisztet beleforgatjuk, egy csipet sót adunk hozzá, majd a tejszínnel lazítjuk az állagát. Kisebb gombócokat formálunk belőle és enyhén meglapítva ráhelyezzük a gyümölcsök tetejére szellősen. Végül a tetejét megszórjuk fahéjjal elkevert 2-3 evőkanák kristálycukorral. 


190 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz megfelelő, mikor a teteje szép aranybarna színt kap. Tálaláskor vaníliafagyival, vagy ennek hiányában enyhén felvert tejszínnel tálaljuk.
(Amennyiben nem szeretnénk, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak, hanem egy lekváros, krémesebb rétegre vágyunk, érdemes nagyon kevés vízzel és a cukorral előfőzni. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...