2012. január 4., szerda

Künefe

A török ízvilág megjelenése egy nem túl édes verzióban.



Hozzávalók:
30 dkg rétestészta
20 dkg cukor
8 evőkanál púpozott búzadara
22 dkg margarin + a forma kikenéséhez
2 marék mazsola
8 dl tej
2 dl víz
1 citrom kifacsart leve
3 teáskanál vaníliaaroma
fahéj, csipet só
5 dkg szeletelt mandula + 3 dkg kristálycukor (elhagyható)

A rétestésztát feltekerjük és vékony cérnametélt méretűre vágjuk. Egy 24 cm-es tortaformát kivajazunk (én kapcsosat használtam, de lehet máskor mással próbálkozom, mert az olvasztott vajat, meg a végén a szirupot átengedi), a felcsíkozott  tészta felét beletesszük, majd 20 dkg felolvasztott margarint felével meglocsoljuk. 
A tejet felforraljuk 5 dkg cukorral, csipet sóval, majd beletesszük a búzadarát és sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha kész hozzáadjuk a maradék margarint, vaníliaaromát és leöblített mazsolát. Ráöntjük a vajas tésztára és jöhet rá a másik adag rétestészta. Előmelegített sütőben, közepes lángon 45-50 percig sütjük. 
A vizet felforraljuk a maradék cukorral (15 dkg), fahéjjal és elkezdjük főzni. Ezután jöhet bele a citrom kifacsart leve és végül ráöntjük az elkészült süteményre. 
A formából, csak kihűlt állapotban lehet kiszedni. 

Én tálaláshoz készítettem még karamellizált mandulát, egyszerűen teflon edényben összepirítottam a cukrot meg a mandulát, így egy olyan ropogtatni valót kaptam, mely kitűnően passzol a török konyha ízvilágához. 
Nálam persze a tejszínhab sem maradhatott ki! :)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...